Fructe pe alese și bunătăți din belșug la Târgul MăruluiLocal

Fructe pe alese și bunătăți din belșug la Târgul Mărului

       Accesări: 119

Roade dulci și sănătoase au fost aduse la evenimentul de tradiție al toamnei. Târgul Mărului reunește anual la Fălticeni pomicultorii locali care etalează cele mai frumoase și mai bune produse, proaspăt culese din livezi. Fructe pe alese, din soiuri variate, sunt expuse la vânzare în centrul municipiului.

Manifestare de tradiție, ajunsă la a XV-a ediție, Târgul Mărului are loc sâmbătă și duminică, 13 și 14 octombrie.

Anul acesta manifestarea a fost mutată mai devreme cu aproape două săptămâni, față de anii anteriori, culesul din timp al merelor favorizând schimbarea datei evenimentului. Mutarea s-a dovedit inspirată, vremea fiind frumoasă și caldă la mijlocul lunii.

Fructe pe alese și bunătăți din belșug

40 de pomicultori îi întâmpină pe vizitatori cu mere calitatea întâi și cu prețuri bune.

Alături de aceștia se află trei producători locali de sucuri de mere, Olea, Aroma și Saft, cu standuri proprii, unde puteți degusta diverse sortimente.

Chiar dacă mărul este vedeta târgului de la Fălticeni, vizitatorii au făcut coadă la bunătăți.

Producători locali, renumiți pe plan județean și regional, au adus tot ce au mai bun pe standuri ornate cu mult bun gust. Preparatele din carne marca Rogelya și Raitar, brânzeturile Laktotrio, produsele de panificație și patiserie „Pâine la Larisa”, alături de berea de casă produsă de Dampf Prod întregesc oferta la sărbătoarea roadelor toamnei și a bunătăților cu gust autentic.

La Târgul Mărului mai sunt prezenți apicultori, legumicultori, meșteri populari și furnizori de materiale şi produse specifice pentru agricultură.

Evenimentul este organizat de Primăria Fălticeni, Consiliul Județean Suceava, Asociația Pomicultorilor Fălticeni, Cooperativa Agricolă „Livezile”, Asociația „Produs în Bucovina”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Direcția Agricolă.

Oaspeți din Lituania

La sărbătoarea de toamnă au fost invitați pentru prima dată și oaspeți din străinătate.

La sediul Primăriei Fălticeni au sosit membrii unei delegații din Lituania, din care fac parte Ovidijus Kačiulis, directorul administrației Municipiului Kėdainiai, Diliūnas Rimantas, Consiliul Municipal Kėdainiai și Lucia Bartkiene, Ambasada României în Republica Lituania.

Prezența oficialităților de peste hotare este un prim pas înaintea actului de înfrățire dintre municipiile între municipiile Fălticeni și Kėdainiai ce va fi semnat în viitorul apropiat.

Acordul dintre cele două instituții locale va însemna parteneriate de colaborare în domeniile educației, culturii, administrației și economiei.

Întâlnirea primarului Cătălin Coman și cu oficialitățile fălticenene s-a desfășurat în sala de ședințe Radu Iorgu, în timpul cărei gazdele și oaspeții și-au prezentat orașele și similitudinile care fac punte între Fălticeni și Kėdainiai.

La întrunire au mai participat prefectul Mirela Adomnicăi, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, viceprimarul Constantin Bulaicon, consilierii locali Sergiu Sandu, Alexandru Mihoc, directorii celor trei colegii fălticenene, profesorii Cristina Nechifor, Claudia Suseanu și Gabriel Matei, preotul Teodor Brădățan, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Oaspeții din Lituania au fost invitați în Piața „Nada Florilor” pentru a-i cunoaște pe pomicultorii din zona Fălticeni, dar și pe producătorii locali prezenți la Târgul Mărului.

Festivalul Fanfarelor și folclor autentic

De la Târgul Mărului nu lipsește voia bună. Muzica de fanfară și cea populară completează cele două zile ale evenimentului de la Fălticeni. Formațiile și-au dat întâlnire pe platoul Primăriei, după care au pornit spre locul evenimentului.

Pe scena din centrul orașului vor evolua grupurile folclorice din Fălticeni, conduse de Lenuța Rusu și Maria Tanasă.

Programul muzical va conține reprezentanții muzical-coregrafice ale ansamblurilor din Baia, Boroaia, Dolhești, Hârtop și Mălini.

Printre invitați se numără Ansamblul Folcloric ”Arcanul” şi soliștii săi, cât și Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare.

Programul evenimentului

Sâmbătă, 13 octombrie 2018

Piața “Nada Florilor”
Orele 10.00 – 18.00

Târg de mere şi produse agroalimentare

Participă: pomicultorii din bazinul pomicol Fălticeni, producători din cadrul Asociației Produs în Bucovina, apicultori, producători de material săditor și flori.

Program artistic
Orele 12.30 – 18.00

Parada fanfarelor țărănești – Ora 12.30 (zona Primăriei Fălticeni)

Ansamblurile Folclorice “Doruleţul” și “Stejărelul” (coordonator profesor – interpret Maria Tanasă)

Festivalul fanfarelor țărănești

Ansamblul vocal instrumental „Dorul Şomuzului” din Hîrtop

Ansamblul Folcloric din Baia

Ansamblul “Floare de Mălin” din Mălini

Solişti locali din Fălticeni

Ansamblul “Valea Şomuzului” al Centrului Cultural “Grigore Vadiliu Birlic”

Gheorghiţă Rotaru

Ansamblul Folcloric “Arcanul” şi soliştii săi

Grupul Moldava al Clubului Copiilor Fălticeni (coordonator, profesor Lenuţa Rusu)

Ora 16.00 – Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, vernisajul unei expoziție de artă plastică tematică, dedicată mărului. Expun: Dumitru Bostan, Mihail Gavril, Niculai Moroșan și Mihail Voicu.

Duminică, 14 octombrie 2018

Piața “Nada Florilor”
Orele 10.00 – 18.00

Târg de mere şi produse agroalimentare

Participă: pomicultorii din bazinul pomicol Fălticeni, producători din cadrul Asociației Produs în Bucovina, apicultori, producători de material săditor și flori, etc.

Program artistic
Orele 13.00 – 18.00

Grupul Moldava al Clubului Copiilor Fălticeni

Ansamblul Folcloric “Cetiniţa” al Căminului Cultural din Boroaia

Grupul Folcloric „Comorile Dolheştiului”

Ansamblul Folcloric „Obcina Stânişoarei” din Mălini

Călin Brăteanu şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania din Baia Mare

Ansamblul Folcloric „Străjerii” din Dolhești

Grupul Folcloric „Balada” (coordonator profesor – interpret Maria Tanasă)

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI