Fragmente din moaștele Sfântului Nectarie de Eghina au fost dăruite Catedralei Ortodoxe de Stil Vechi din FălticeniReligie

Fragmente din moaștele Sfântului Nectarie de Eghina au fost dăruite Catedralei Ortodoxe de Stil Vechi din Fălticeni

       Accesări: 1866

Dar din dar se face rai. Vechiul dicton are și mai multă încărcătură spirituală atunci când vine vorba de actele de danie pentru biserică. Zilele trecute la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi din Fălticeni au fost aduse părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de Neghina, donația aparținând unei parohii din Statele Unite ale Americii.

Aduse de la mii de kilometri depărtare, sfintele odoare au fost scoase ieri spre închinare.

Deși au fost dăruite încă din toamna anului trecut, moaștele Sfântului Nectarie abia acum au ajuns în parohia din Fălticeni, după vizita duhovnicească efectuată de protoiereul Sebastian Mogârzan la sediul mitropolitan al Bisericii Ortodoxe Americane de Stil Vechi aflată sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din Grecia.

Sfintele odoare i-au fost înmânate de Mitropolitul Dimitrie de New York împreună cu fragmente din veșmântul Sfântului Ioan Maximovici, chiar în ziua în care biserica îl prăznuia pe marele ierarh de origine rusă.

Părticele din moaștele sfântului Nectarie, sfânt prăznuit la data de 9 noiembrie, au fost oferite unor mănăstiri ortodoxe de stil vechi din România.

”Încă din toamna anului trecut am fost înștiințați că bisericii noastre i-au fost dăruite aceste odoare de mare preț. Le-am primit cu mare bucurie, recent, chiar de la Mitropolitul Dimitrie al Americii, pe care l-am avut în mijlocul nostru, slujind acum doi ani la Catedrala Sfinților Împărați Constantin și Elena din Fălticeni.”, ne-a declarat preotul paroh Sebastian Mogârzan. ”Am primit sfintele moaște și fragmente din veșmântul Sfântului Ioan Maximovici, după ce am participat la New York la hramul mănăstirii ”Sfântul Ioan Maximovici”. Este un dar de binecuvântare pentru biserica noastră din Fălticeni, moaștele fiind dăruite de o parohie ortodoxă din Florida.”

Duminica trecută moaștele Sfântului Nectarie, canonizat în anul 1961, au fost așezate în naosul bisericii spre închinare pentru ca la finalul Sfintei Liturghii, preotul și credincioșii să poarte odoarele în procesiune în jurul lăcașului.

Preotul paroh Sebastian, protoierul de Fălticeni, mai spune că în zilele care vor fi săvârșite slujbe speciale închinate acestui sfânt, prăznuit la 9 noiembrie

Fragmentele vor fi așezate permanent spre închinare în stânga catapetesmei altarului, lângă icoana Sfântului Ioan Botezătorul.

Dania cu moaștele Sfântului Nectarie dar și veșmântul Sfântului Ierarh Ioan Maximovici întregește zestrea Catedralei Ortodoxe de Stil Vechi care mai adăpostește moaștele sfinților mucenici din Sinai și Rait, depuse în altar, mir sfințit de la Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae, moaștele sfinților ruși Teodosie și Lavrentie ai Cernicovului, cât și ale sfântului român Ierarh Glicherie Mărturisitorul.

ȘTIRI