Fostul director al Casei de Cultură s-a stins din viață: Profesorul Vasile (Dorel) Popescu avea 67 de aniLocal

Fostul director al Casei de Cultură s-a stins din viață: Profesorul Vasile (Dorel) Popescu avea 67 de ani

       Accesări: 2856

Doliu în mediul educațional fălticenean. Profesorul și promotorul cultural Vasile (Dorel) Popescu s-a stins din viață azi dimineață, după o lungă perioadă de suferință. Fostul director al Casei de Cultură a fost răpus de o boală necruțătoare cu care s-a luptat mai bine de 5 ani.

Trupul neînsuflețit este depus la Biserica din Oprișeni. El va fi înmormântat sâmbătă.

Dascălul Vasile (Dorel) Popescu s-a născut în satul Botești, comuna Horodniceni pe 5 octombrie 1948.

Își încheie studiile în anul 1970 la Institutul Pedagogic Suceava, secția matematică-fizică, iar din același an intră la catedră ca profesor de matematică la Școala din satul Herla, comuna Slatina. Un an mai târziu se mută la Școala Generală din Bogata, comuna Baia, unde se va face remarcat printre colegi.  După numai câteva luni este numit director al unității de învățământ.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La cererea unor săteni din Bogata reînființează Trupa de dansuri bătrânești care va lua premiul I pe țară la festivalul ”Cântarea României”.

Pasionat de muzică, profesorul de matematică activează ca tenor, din 1978, în grupul vocal ”Octet”alături de Nelu Mihăilă, Gheorghe Dăscălescu, Vasile Crețu, Catinca Dăscălescu, Anișoara Capmare, Mioară Chioarță, Elena Firciuc,  care câștigă premiul I al festivalului ”Cântarea României” cu cântecele ”Balada”, ”Pe sub deal, pe sub pădure”, ”Țara mea”,  organizat la Târgu Mureș în anul 1987.

Vasile Popescu este chemat la Fălticeni pentru a îmbogăți viața culturală, iar din 1982 este instructor și metodist al Casei de Cultură. Își continuă cariera de profesor, la Școala Generală număr 5, de pe strada Ion Creangă, unde va preda până în 1986.

Dorind să îmbogățească viața culturală locală, profesorul Popescu se implică activ în organizarea unor evenimente, atât cât permiteau autoritățile acelor vremuri.

Alături de alți localnici inimoși reușește să aducă spre sfârșitul anilor 80 celebrul Cenaclu ”Flacăra” la Fălticeni. Mai apoi, Vasile Popescu și colegii vocaliști dintr-un nou grup intitulat ”Balada” sunt invitați de Adrian Păunescu și Tudor Vornicu, să cânte în cadrul cenaclului din anul 1988, organizat la Suceava.

Iubitor de frumos, animator al vieții culturale locale, profesorului Popescu i se încredințează de către primarul Costică Artenie, în anul 1987, funcția de director al Casei de Cultură din Fălticeni. Timp de 25 de ani, până la pensionare, ocupă acest post.

După Revoluția din decembrie 1989, alături de alți profesori și oameni de cultură, printre care Dan Dascălu, Vasile Nistoreasa, Gheorghe Miserciu, Constantin Bulboacă, Mioara Gafencu, Geo Nechita, Nicolae Sturzu, Gabrel Baban, Vasile Sburlea, el va pune bazele ziarului de informare locală ”Opinia Fălticeneană”.

Edițiile publicației bilunare, ulterior mensual, au apărut în perioada ianuarie 1990 și până în august 2005.

Vasile (Dorel) Popescu este tatăl profesorului Dan Popescu, lector universitar doctor la Facultatea de Litere și Științele Comunicării din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava.

Cronica de Fălticeni transmite condoleanțe familiei îndurerate.

ȘTIRI