Fostul Consulat austriac din municipiul Fălticeni va fi transformat într-un Muzeu de Artă ReligioasăLocal

Fostul Consulat austriac din municipiul Fălticeni va fi transformat într-un Muzeu de Artă Religioasă

       Accesări: 190

Un nou muzeu se va ridica în orașul muzeelor. Numărul obiectivelor din Fălticeni care adăpostesc obiecte de mare preț va crește de la patru la șase instituții. În timp ce administrația locală și-a propus să reconstruiască cu fonduri europene prestigiosul Muzeu al Fălticenilor, administrația județeană are un proiect la fel de interesant.

Un Muzeu de Artă Religioasă ar urma să completeze salba obiectivelor importante care funcționează de peste patru decenii în municipiu.

Noul obiectiv va funcționa în fostul Consulat austriac de pe strada Sucevei. Transferată la sfârșitul anului trecut de la Consiliul Județean Suceava la Muzeul Bucovinei, clădirea, aflată într-o stare avansată de degradare, va fi reabilitată integral.

Președintele Gheorghe Flutur s-a arătat optimist în privința atragerii de fonduri destinate restaurării imobilului și amenajării acestuia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Muzeul va găzdui obiecte de cult de la diferite confesiuni religioase.

„Amenajarea unui Muzeu de Artă Religioasă în Fălticeni este un proiect foarte important.”, explică Flutur. „Aici ar urma să fie expuse lucrări din perioada preistorică și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase.”

Unic în Moldova

Muzeele din urbea de pe Șomuz reflectă universuri pe cât de diferite pe atât de interesante.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” este muzeul cu cea mai mare colecție de autor din țară, în timp ce Galeria Oamenilor de seamă pune în lumină personalitățile care s-au născut și format în Fălticeni. Cu nimic mai prejos sunt Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” și Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” un loc prolific pentru scriitorul operelor „Baltagul”, „Neamul Șoimăreștilor” și „Dumbrava Minunată”.

Dacă planurile se vor materializa, Muzeul de Artă Religioasă din Fălticeni va fi unicat în Moldova atât ca patrimoniu cât și ca obiectiv. Acesta va reuni obiecte valoaroase care astăzi pot fi regăsite în mici muzee mănăstirești.

Dat în administrarea Muzeului Bucovinei, imobilul cu arhitectură germană va completa zestrea instituțiilor valoroase cu care se mândrește orașul.

În țară doar două muzee de acest fel funcționează în prezent, unul la Alba Iulia și altul în Vălenii de Munte (județul Prahova).

Clădire în paragină

Lăsată de izbeliște după anul 2000, clădirea s-a degradat treptat până ce a ajuns la stadiul de ruină.

Construit în urmă cu peste 100 de ani din lemn și lut, imobilul arată deplorabil. Planșeele de la primul etaj s-au prăbușit, pereții sunt crăpați și acoperiți cu desene obscene.

Din fostul Consulat austriac s-a furat tot ce se putea, de la cărămizi, la geamuri, uși, teracota sobelor și instalații electrice.

Pentru că autoritățile județene au lăsat clădirea ca și când ar fi fără stăpân, aceasta a devenit adăpost pentru câinii comunitari și oameni ai străzii.

Acum doi ani în urmă, primarul Cătălin Coman și o fundație din Viena începeau discuții privind reconstrucția fostului Consulat cu ajutorul unor fonduri provenite din Austria. Pentru că transferul clădirii de la Consiliul Județean către Consiliul Local Fălticeni nu a întrunit votul majorității aleșilor locali, planurile privind reamenajarea obiectului au picat.

Imobilul de pe strada Sucevei nr.47 dispune de un teren de peste 4.600 metri pătrați, clădirea având în componență spațiul administrativ, magazia, depozitul de carburanți și grupul sanitar.

ȘTIRI