Fonduri europene de 3,5 milioane de euro atrase de Primăria Bunești: Banii reprezintă veniturile comunei pe 140 de aniRural

Fonduri europene de 3,5 milioane de euro atrase de Primăria Bunești: Banii reprezintă veniturile comunei pe 140 de ani

       Accesări: 911

Banii europeni reprezintă una din soluțiile pentru dezvoltare durabilă. Pentru multe comunități rurale, fondurile acordate de UE au fost șansa implementării unor proiecte axate pe modernizare. Este și cazul comunei Bunești care în ultimii 15 ani s-a înnoit la capitolele infrastructură, utilități și educație.

Primarul liberal Gheorghe Beraru susține că fără banii europeni nu ar fi reușit să facă prea multe lucruri în cele patru mandate.

”Comuna noastră este săracă. Avem nevoie de astfel de proiecte cu finanțare europeană care ne ajută să ne dezvoltăm.”, ne-a declarat edilul Gheorghe Beraru. ”Din venituri proprii nu se poate face mare lucru. Cu mare greu se asigură salariile și cheltuielile de funcționare ale Primăriei.”

Autoritățile locale au tras fonduri europene în valoare de peste 3,5 milioane de euro.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Cel mai mare proiect derulat în comuna Bunești s-a concretizat printr-o investiție de 2 milioane de euro pentru construirea stației de epurare și rețelei de canalizare.

Printr-un alt instrument financiar oferit de Uniunea Europeană, programul SAPARD, în comună au ajuns 1 milion de euro. Banii au fost folosiți pentru modernizarea drumurilor comunale, pe tronsoane ce totalizează 6 kilometri.

Al treilea proiect, de 400.000 de euro, s-a derulat pentru construcția unei școli cu două săli de studiu, cancelarie, laborator și utilitățile aferente.

”Eu consider că am reușit să facem câteva lucruri bune în anii mandatelor mele. Am atras fonduri comunitare nerambursabile de 3,5 milioane de euro, ceea ce nu-i deloc puțin.”, afirmă primarul Beraru. ”Banii aceștia era imposibil să-i avem vreodată la dispoziție din fonduri proprii. După calculele mele suma reprezintă veniturile comunei pentru 140 de ani. Voi căută să întocmesc proiecte eligibile, cu finanțare sigură.”

Edilul comunei mai spune că unul din obiectivele sale pentru viitor va rămâne obținerea de noi fonduri de la Uniunea Europeană. Gheorghe Beraru vrea să finalizeze alte proiecte pe infrastructură (5 km de drumuri), amenajare de rețele de apă potabilă, cât și pentru refacerea unui obiectiv cu caracter cultural.

La momentul actual are depuse alte două proiecte în valoare de 800.000 de euro.

Primul vizează extinderea și modernizarea unui cămin cultural care necesită reparații cât mai urgente. Al doilea proiect este ceva mai amplu și dorește refacerea clădirilor aflate în nomenclatorul domeniului cultural.

ȘTIRI