Flăcările au mistuit Paraclisul Mănăstirii Sfântul Mina în ziua hramului și de onomastica starețului VarnavaActualitate

Flăcările au mistuit Paraclisul Mănăstirii Sfântul Mina în ziua hramului și de onomastica starețului Varnava

       Accesări: 7180

Zi de sărbătoare presărată cu lacrimi și durere sufletească. Monahii Mănăstirii Sfântul Mina din satul Roșiori nu vor uita prea curând ziua de 24 iunie 2018, duminica în care chiliile și paraclisul chinoviei s-au făcut scrum. Obștea se pregătea astăzi pentru hramul paraclisului mic ce îi are pe ocrotitori pe Sfinții Vlasie și Varnava, sărbătoriți astăzi, însă dimineața avea să înceapă altfel decât erau obișnuiți călugării.

Locul bucuriei a fost luat de mâhnire, iar liniștea din timpul Liturghiei a fost înlocuită de zgomotul mașinilor de intervenție.

Incendiul a izbucnit la 6.30 dimineața, starețul mănăstirii fiind cel care a descoperit flăcările din spatele bucătăriei. Imediat a fost cerut ajutorul pompierilor.

Călugării au încercat cu câteva resurse aflate la îndemână, stingătoare și apă, să pună stavilă flăcărilor, însă incendiul nu putea fi potolit. Flăcările s-au extins repede spre acoperiș, iar apoi au cuprins toate chiliile.

Pompierii din Fălticeni, Suceava, Gura Humorului și Solca împreună cu lucrătorii de la SVSU din șase comune, Forăști, Drăgușeni, Boroaia, Cornu Luncii, Vadu Moldovei și Baia, au participat cu 15 autospeciale pentru stingere.

Coridor uman pentru salvarea bunurilor

Primitori cu pelerinii, monahii mănăstirii Sfântul Mina nu mai erau în biserică, ci în afara ei încercând să salveze ce se mai putea din calea flăcărilor. Creștinii nu au rămas deoparte și au întins o mână de ajutor binevenită în acele clipe când focul cuprinsese chiliile și paraclisul.

Oameni din sat și pelerini au format un coridor și au dat din mână în mână toate acele bune care mai puteau fi salvate din încăperile unde focul nu a pătruns.

Așa au fost puse la adăpost zeci de icoane, cărți de rugăciune, cărți liturgice, vase ale bisericii, dar piese de mobilier.

Flăcările amenințau și paraclisul mare

Camerele unde se odihnesc și se roagă monahii au ars ca niște torțe.

Nu a rămas nimic din ele decât pereții din cărămidă.

După ce paraclisul mic, din incinta stăreției, a fost mistuit, flăcările au ajuns până la capătul corpului de chilii, amenințând paraclisul mare sfințit chiar anul trecut.

Din interiorul lăcașului au fost scoase mai multe obiecte, însă pompierii au reușit să țină incendiul sub control.

În schimb numeroase obiecte aflate în chilii au ars în incendiu. Au fost distruse de flăcări diverse bunuri utilizate pentru activitățile curente ale obștii de călugări.

Din fericire nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești.

Necaz în zi de hram și onomastică starețului

Incendiul s-a petrecut în ziua hramului paraclisului mic, lăcaș care acum mai există doar în amintirea călugărilor și creștinilor. Construită din lemn, în mijlocul blocului de chilii, încăperea a ars necontenit timp de mai bine de 3 ore.

Călugării s-au resemnat și spun că așa a fost voia lui Dumnezeu.

Oamenii s-au mobilizat din ziua incendiului și le-au dat în aceași timp speranța că vor fi pe viitor alături de obștea mănăstirii. Vor pune mână de la mână și vor ajuta cât vor putea la reconstrucția chiliilor.

Tristețea din suflet se citea pe chipurile monahilor și a celor care veniseră la sărbătoare.

În toată agitația din mănăstire era, totuși, un loc încărcat de liniște. În biserica mare, care acum este pictată la interior, un preot a slujit Sfânta Liturghie.

La sărbătoarea Sfântului Apostol Varnava, starețul mănăstirii, arhimandritul Varnava, era în fiecare an înconjurat de creștini care îi urau cele cuvenite la zi onomastică. Astăzi nu a fost vreme și rost de urări, ci de ajutor imediat și sprijin moral.

Cel care i-a însuflețit pe călugării acestei mănăstiri, a dus greul lucrărilor din mănăstire timp de 22 de ani, și-a petrecut ziua de nume în mijlocul unui infern care s-a dezlănțuit cu repeziciune.

Mirosul insuportabil de fum și funingine este omniprezent. Priveliștea este mai grea decât pare în imagini.

Călugării o vor lua de luni, de la capăt.

Incendiul a pustiit chiliile și paraclisul călugărilor, dar nu și sufletelelor.

Sursa incendiului

Potrit reprezentanților ISU Suceava, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost flacăra provenită de la un mijloc de preparat hrană (sobă metalică fără acumulare de căldură) lăsat nesupravegheat.

Acesta se afla în exteriorul blocului de chilii, în partea din spate a bucătăriei.

Au ars acoperișul și mansarda construcției pe aproximativ 1.400 mp, obiecte de mobilier și de cult, aparatură electrocasnică, elemente de tâmplărie și alte bunuri.

Nu s-au înregistrat victime omenești. Pompierii au salvat cele două biserici, restul corpului de chilii, precum și anexele gospodărești, garajul și atelierul de tâmplărie.

Unde puteți face donații

Lucrările de reconstrucții sunt costisitoare.

Refacerea chiliilor vine într-o perioadă în care biserica mare este deja înfrumusețată la interior cu pictură murală.

Cei care doresc să întindă o mână de ajutor călugărilor mănăstirii Sfântul Mina din Roșiori pot dona bani în cele două conturi deschide la Banca BRD Filiala Fălticeni.

Cont LEI: RO 04 BRDE 340 SV 2290 366 3400

Cont EURO: RO 19 BRDE 340 SV 3738 740 3400

ȘTIRI