Final de an școlar la Colegiul ”Vasile Lovinescu”Educație

Final de an școlar la Colegiul ”Vasile Lovinescu”

       Accesări: 1502

Sfârșitul de an școlar a adus Colegiului ”Vasile Lovinescu” recunoașterea muncii depuse de către profesorii și elevii școlii prin derularea și inițierea unor proiecte importante pentru învățământul fălticenean.

În perioada 31 mai – 3 iunie 2016 a avut loc în Slovacia, la Senec, întâlnirea finală a proiectului ”Cultural Diversity Beyond Borders”, inițiat de Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni în cadrul ACES Academy. Activitățile din cele trei zile au presupus un schimb de bune practici între școlile din Europa Centrală și de Est inițiat de ACES (Academia Școlilor Central – Europene) cât și prezentările finale ale fiecărui proiect în parte.

Au fost  implicate instituții școlare (care au elevi între 12-17 ani) din 15 țări și teritorii: Albania, Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Prin intermediul ACES Academy, cadrele didactice și elevii din aceste țări au dezvoltat parteneriate, în urma cărora au stabilit legături, au făcut vizite reciproce, au discutat pe tema propusă de organizatori: „Embracing solidarity: We care, dare and share!” (Îmbrățișând solidaritatea: ne pasă, îndrăznim și împărtășim!).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La întâlnirea de la Senec au participat reprezentanți de la 100 școli, însumând 42 proiecte de parteneriat câștigătoare, formatori, invitați, reprezentanți ai organizatorilor, oficiali, elevi și studenți membri ai Consiliului Consultativ ACES.

În perioada 30 mai – 18 iunie 2016 , în cadrul Proiectului Erasmus+, 2015-1-RO01-KA102-014319, cu tema: „Practical training a pathway to a future career” , 14 elevi, clasa a X-a, profilul Servicii, domeniul Turism și alimentație, au efectuat stagiul de instruire practică în două unități hoteliere de 4 stele Hotel Alixares și Hotel Corona de Granada din Granada, Spania. În  cele 3 săptămâni de instruire practică elevii au desfășurat activități specifice industriei hoteliere.

În ziua de 17 iunie delegația Colegiului ”Vasile Lovinescu  a fost invitată să participe la Palatul Parlamentului pentru decernarea titlului de Școală europeană, titlu obținut pentru a treia oară în ultimii 6 ani. Acest titlu certifică implicarea școlii în proiecte europene, în parteneriate cu școli din Europa și atragerea de fonduri europene prin aceste proiecte.

De asemenea a fost aprobat un nou proiect Erasmus+, nr. 2016-1-RO01-KA102-023236, cu tema ”Hybrid cars specialization, maintenance and repair – a chance for a successful career in a green and healthy world”. Grupul țintă va fi compus din elevi de clasa a X-a liceu și școală profesională, profil Tehnic, domeniul Mecanică având ca scop promovarea calității în educație, asigurarea unei mai bune tranziții de la școală la viața activă și facilitarea inserției tinerilor pe piața muncii. Proiectul are ca obiectiv general  creșterea gradului de instruire al elevilor în vederea obținerii unei calificări de succes într-un domeniu al viitorului.

Parteneriatul Strategic Erasmus+ acțiunea cheie KA2, cu titlul ”Geography Mirrors Man” care se desfășoară pe o perioadă de 2 ani (2015 – 2017) având ca parteneri ”Colegio El Buen Pastor”- Spania, ”Kocasinan Anadolu Lisesi”- Turcia, ”II Liceum Ogolnoksztalcace Im. Z. Herberta” – Polonia, ”Mittelschule am Winthirplatz” – Germania, ”Escola Secundária de Ponte de Sôr” – Portugalia și Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni, are ca scop trezirea interesului elevilor pentru tot ceea ce presupune rădăcinile lor, procesele care au dus la formarea caracterului lor național, a culturii, precum și îmbunătățirea cunoștințelor de limbi străine. În cadrul întâlnirii de la Munchen elevii au participat la un fashion show al costumelor populare. Ca activitate a acestui proiect în ziua de 24 iunie ”Ziua Iei”, ziua de Sânziene, elevii Colegiului ”Vasile Lovinescu” îmbrăcați în tradiționala ”Ie” au invitat trecătorii să sărbătorească alături de ei ziua costumului popular românesc.

Ca un gând de final, privim cu speranță spre viitor, cu încrederea că putem realiza activități mai frumoase și benefice pentru viitoarele generații pe care le așteptăm alături de noi.

Prof. Gabriel Matei

ȘTIRI