Fiica suspectă de uciderea valutistului Viorel Acîrnăresei este internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie SocolaActualitate

Fiica suspectă de uciderea valutistului Viorel Acîrnăresei este internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola

Ecourile crimei de la Fălticeni, săvârșite acum o săptămână, încă nu s-au stins. Comunitatea locală este șocată de moartea valutistului Viorel Acîrnăresei măcelărit în propria casă. Procurorii spun că suspectă de uciderea bărbatului de 59 ani este fata acestuia.

Minora este cercetată sub aspectul săvârștii infracțiunii de violență în familie raportată la infracțiunea de omor.

Ea se află la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola din Iași, după ce judecătorul Tribunalului Suceava a dispus luarea măsurii de siguranţă a internării medicale provizorii faţă de persoana suspectă, fiica cea mică a valutistului.

În același context s-a hotârât efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice a suspectei în cadrul Spitalului de Psihiatrie din Iași, stabilind următoarele obiective ale expertizei: dacă suspecta este orientată din punct de vedere allo-psihic şi temporo-spaţial; dacă din punct de vedere obiectiv se evidenţiază existenţa unei boli psihice de natură să afecteze capacitatea suspectei de a discerne sau capacitatea de a se stăpâni; în cazul în care suspecta suferă de o boală psihică, vor fi precizate măsurile cu caracter medical care se impun pentru vindecare sau pentru ameliorarea stării de sănătate, astfel încât să fie înlăturată starea de pericol care a impus luarea măsurii de siguranţă a internării medicale provizorii; dacă la momentul săvârşirii presupusei infracţiuni de violenţă în familie suspecta a acţionat cu discernământ.

Expertiza medico-legală psihiatrică va fi efectuată în termen de 30 de zile.

Contravaloarea lucrării medico-legale va fi suportată din fondul special al Ministerului Justiţiei, urmând ca Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola să comunice Tribunalului Suceava decontul de cheltuieli pentru achitarea sumei aferente.

Crima s-a petrecut în intervalul 8 – 10 noiembrie. Anchetatorii nu au dat publicității motivul care a condus la săvârșirea faptei. Neoficial se vehiculează că fata valutistului ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că ea este autoarea crimei.

Oficialii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava nu au confirmat informația, reamintind că, oficial, minora în vârstă de 17 ani este suspectă de violență în familie raportată la infracțiunea de omor, iar alte detalii din anchetă nu pot fi date publicității la momentul de față.

Valutistul din Fălticeni a fost găsit mort de fratele său mai mare.

Marian Acîrnăresei, împreună cu o soră, au venit vineri seara, pe 10 noiembrie, în jurul orei 19.30, acasă la Viorel Acîrnăresei deoarece s-au îngrijorat că acesta nu îi mai răspunde de trei zile la telefon, motiv pentru care l-au căutat să vadă ce se întâmplă cu fratele lor.  Cei doi bărbați urmau să meargă împreună cu tatăl lor la un control medical la Suceava.

Valutistul fusese văzut ultima oară pe 7 noiembrie în zona Blocului Turn, locul unde își desfășura zilnic activitatea.

Când au ajuns la vila fratelui lor, poarta și ușa casei era deschisă. Au dat să aprindă lumina în imobil însă energia electrică era întreruptă. Marian Acîrnăresei avea să constate că vila fusese decuplată intenționat de la tabloul general al locuinței. Casa răvășită și urmele de sânge l-au dus cu gândul la ce este mai rău. Tot el avea să descopere trupul neînsuflețit al fratelui mai mic, Viorel, care zăcea într-un dormitor aflat la primul etaj.

Trupul acestuia era plin de lovituri. Tăieturi s-au găsit la mâini dar și în zona gâtului.

Armele utilizate de ucigaș au fost un cuțit și o toporișcă.

Crima care i-a îngrozit pe vecini părea la început scena unui jaf urmat de un act de omucidere. Anchetatorii nu au spus, deocamdată, dacă din imobilul valutistului Viorel Acîrnăresei au dispărut bani sau alte valori.

El locuia în vila de pe Aleea Trandafirilor doar cu fiica cea mică.

În seara când a fost descoperită crima, fata acestuia nu se afla acasă, ci în clubul deţinut de tatăl său, unde era încuiată. Polițiștii au solicitat intervenția trupelor SIAS pentru a scoate minora din local pentru a fi dusă la audieri, adolescenta de 17 ani fiind însoțită de un câine lup. Ea și-a petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă la Secția de Pediatrie a Spitalului Municipal Fălticeni.

Familia, rudele și prietenii resping posibilitatea ca fiica lui Viorel Acîrnăresei să-și fi omorât părintele. Investigațiile sunt continuate de polițiști. Ancheta este desfășurată de experții Biroului Criminalistic din cadrul IPJ Suceava sub coordonarea unui procuror criminalist.

Tânăra din Fălticeni va rămâne internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola până la însănătoşire sau până la ameliorarea stării de sănătate care să înlăture starea de pericol.

ȘTIRI