Festivalul Internațional Primăvara poeților la FălticeniCultură

Festivalul Internațional Primăvara poeților la Fălticeni

       Accesări: 645

Fălticeni este un oraș mic unde se întâmplă acte de cultură deosebite, organizate la cote maxime de calitate. Fălticeni este un loc binecuvântat de Dumnezeu în ceea ce privește cultura, aici se nasc oameni iubitori de frumos, de valori adevărate: elevi, profesori, scriitori, pictori, iubitori de muzică.

În ultimul timp am observat că instituțiile școlare pun mare accent pe activitățile culturale, ceea ce este un adevărat câștig pentru noi toți.

Un astfel de moment înălțător s-a consumat joi, 14 martie 2019, la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, și anume, Festivalul Internațional „Primăvara poeților”, sub deviza „Frumusețea prin ochii sufletului”. Și în acest an artele și-au dat mâna, făcând ca activitatea să fie una dintre cele mai reușite.

Elevii colegiului au adus în fața publicului (elevi, profesori și invitați) cântece franțuzești, momente de poezie din lirica franceză, dar și momente de dans, valsul fiind cel care a cules aplauze calde, cât și momente de teatru: Chirița, personajul zilei, a adus zâmbetul pe fața tuturor. Elevii s-au dovedit a fi foarte talentați, foarte implicați în activitatea aceasta deosebită.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Nu a lipsit nici momentul Eminescu, prin recitarea minunată a poeziei „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, prin interpretarea romanței „Sara pe deal”, și mai ales prin prezența la Festivalul ,,Primăvara poeților” a corului Seminarului Teologic Ortodox ,,Mitropolitul Dosoftei” Suceava, care a adus un omagiu poetului nepereche prin momentul artistic deosebit prezentat.

Elevii colegiului gazdă au recitat și din poezia poetului din Fălticeni, Constantin Boboc: metafora zilei a fost perfectă.

Pictura, altă fațetă a artei, s-a făcut simțită prin prezentarea tablourilor elevului Gabriel Stratulat, un adolescent talentat cu idei moderne și inovatoare, vreme în care acordurile de chitară trimise către ochii sufletului nostru însetat de frumos de către elevul Bogdan Vodă și domnul profesor Ovidiu Dan au dat gust de primăvară orelor ce au trecut pe nesimțite.

Domnul profesor Constantin Ungureanu Box ne-a încântat pe toți cu mandolina sa fermecată.

De la Clubul Copiilor Fălticeni a venit cu emoția în suflet și în glas eleva Filipoaia Bianca, care a recitat fabula ,,Corbul și vulpea” de La Fontaine.

Dintre invitații de marcă ai Festivalului ,,Primăvara poeților’’ la Fălticeni trebuie să o amintim pe doamna Angela Furtună, scriitoare, membru al Uniunii Scriitorilor din România, inițiatoarea și coordonatoarea festivalului Le Printemps des Poetes, festival de amploare în Bucovina.

Dumneaei a vorbit despre anul 2019 ca fiind anul cărții, despre cărți și cărturari, despre faptul că numai cartea poate schimba destinul omului. A subliniat faptul că iubește literatura română, dar și pe cea universală, deoarece universalitatea artei ne face mai autentici. În acest context putem vorbi de Enescu, de Brâncuși, de Ion Irimescu, de Cioran și mulți, mulți alții.

Doamna profesoară Manuela David, director al Casei Corpului Didactic ,,George Tofan” Suceava a explicat elevilor importanța stăpânirii unei limbi străine în zilele noastre, subliniind în același timp faptul că în cunoașterea unei limbi străine lucrurile de finețe fac diferența, iar în viață detaliile sunt foarte importante.

Domnul Gabriel Cărăbuș, director al Bibliotecii ,,I. G. Sbiera’’ din Suceava, fost elev al Colegiului Mihai Băcescu, a mărturisit că se întoarce de fiecare dată cu bucurie acasă, în orașul care a dat atâtea nume culturii românești.

Doamna profesoară Daniela Argatu a reprezentat Asociația Bibliotecarilor din România, vorbind auditoriului despre autorii contemporani, despre cunoașterea valorilor contemporane și despre importanța aducerii lor în mijlocul elevilor.

De la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava a fost prezentă doamna Anișoara Budui care a subscris ceea ce s-a discutat despre universalitatea artei prin faptul că a fost însoțită de două studente care au recitat din lirica franceză și din cea engleză.

Domnul profesor Marius Dăscălescu, reprezentant al Muzeului de Artă ,,Ion Irimescu” din Fălticeni, a avut o intervenție pertinentă și interesantă, vorbindu-ne despre familia Cazaban, cea care și-a pus amprenta pe viața culturală a orășelului nostru.

Nu în ultimul rând, scriitoarea Luminița Aldea ne-a încântat cu prezența dumneaei învăluită într-un voal de metaforă și poezie.

Dacă ar fi să comprimăm într-o singură frază ceea ce s-a petrecut la Fălticeni la ,,Primăvara poeților”, am putea spune că am fost martori la un veritabil dialog intercultural: muzică franceză, poezie, pictură, dans, folclor, teatru.

Așa cum a spus elevul Emilian Vasilache în discursul său: Frumusețea exterioară se adresează în mod direct artelor, dar frumusețea interioară se adresează sufletului, ochilor pe care îi avem în inima noastră.

La Colegiul Tehnic Mihai Băcescu din Fălticeni, la Festivalul ,,Primăvara poeților’’ din acest an, am avut parte din plin de frumusețe interioară.

VEZI GALERIA FOTO A ACESTUI EVENIMENT

ȘTIRI