Festivalul Francofon “Primăvara Poeţilor”  la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”Educație

Festivalul Francofon “Primăvara Poeţilor” la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”

       Accesări: 612

Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” a fost gazda Festivalului Internaţional „Primăvara poeţilor”, ajuns la a X-a ediţie în Bucovina şi la cea de-a V-a ediţie la Fălticeni, eveniment în cadrul activităţilor care s-au derulat în şcoală în perioada 7-22 martie cu ocazia Zilelor francofoniei.

„A devenit o obişnuinţă deja, pentru organizatori, profesorii de la catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare, ca la început de primăvară, să aducă în prim plan poezia, nu doar ca o artă, ci ca un îndemn de a stoarce bucurie din seva zilelor ce trec.

În cadrul acestui program de succes pentru francofonia bucovineană au fost celebrate Ziua Francofoniei (20 martie) şi Ziua Poeziei (21 martie). Festivalul s-a bucurat de un real succes, posibil datorită implicării d-nei Angela Furtună – coordonatoarea programului, d-nei Claudia Suseanu – directorul Colegiului Tehnic «Mihai Băcescu» şi d-nei Mattyllena Boicu-profesor documentarist”, ne-a informat prof. Daniela Grigore.

În acest an festivalul s-a desfăşurat sub tema „L’insurrection poétique” (Insurecţia Poetică), propusă de iniţiatorii francezi ai acestui program – Centre National de Ressources pour la poésie, promovând poezia curajului şi a dialogului creativ, spiritul poeziei şi al vieţii actuale, nevoia de îndrăzneală prin care sufletul omului contemporan dobândeşte aripi, iar visele şi speranţele tinerelor generaţii prind contur.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Directorul artistic al festivalului Le Printemps des Poètes, Jean – Pierre Siméon, a lansat un mesaj generos pentru ediţia din acest an: „Poezia este o insurecţie a conştiinţei faţă de tot ceea ce descurajează, simplifică şi limitează.”

De la Daniela Grigore am aflat că evenimentul a apropiat elevi iubitori ai limbii franceze, de la cei mai mici (elevi din clasa a V-a) până la cei mai mari şi mai talentaţi (Grupul Psaltic al Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu”, condus de elevul Teodor Simion din cl. a XII-a), elevele Alexandra Maxim şi Paula Ivanov din cl. a XII-a, eleva Rusu Iuliana din cl.a X-a şi mulţi alţii care au prezentat recitaluri de poezie şi muzică francofonă. Astfel a fost omagiat şi poetul Luc Bérimont la 100 de ani de la naşterea sa.

Mesajul transmis  tuturor  participanţilor la acest eveniment a fost clar formulat şi bine susţinut:  OUI à la poésie!

Finalul  evenimentului a aparţinut inviţatilor: scriitoarea Angela Furtună, artistul plastic Constantin Ungureanu-Box şi elevii de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, coordonaţi de profesorii: Valentin Ianoş, Ilie Zugrav şi Florin Ungureanu.

[ot-gallery url=”https://www.cronicadefalticeni.ro/poze/festivalul-francofon-primavara-poetilor-la-colegiul-tehnic-mihai-bacescu/”]

ȘTIRI