Festivalul Fanfarelor revine la Târgul MăruluiLocal

Festivalul Fanfarelor revine la Târgul Mărului

       Accesări: 1721

Un eveniment unic în Moldova se desfășoară la Fălticeni. La sfârșitul acestei săptămâni are loc Festivalul Fanfarelor. Pentru că ediția inaugurală,  lansată anul trecut, a fost catalogată de municipalitate drept un succes, acțiunea artistică are toate șansele să devină o manifestare cu caracter permanent.

Autoritățile locale au inclus manifestarea în cadrul unui alt eveniment important pe agenda locală, Târgul Mărului, care va începe tot mâine, 15 octombrie.

Festivalul Fanfarelor include un amplu program muzical ce va debuta la ora 12 în centrul civic al municipiului Fălticeni.

Spectacolul include reprezentanții ale unor mai multe formații de tradiție din zona Fălticeni. Vor evolua pe scenă Fanfara de la Preuteşti, Fanfara de la Dolhasca, Fanfara de la Sfântu Ilie, Grupul folcloric „Străjerii” din Dolheşti, Fanfara de la Forăşti, Fanfara lui Cucoş de la Fântânele.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Mai multe ansambluri, precum Balada Humorului, „Cetiniţa” din Boroaia, „Răzeşii” din Baia și Ansamblul Folcloric „Flori de Mălin” din Mălini, vor completa programul artistic al festivalului.

Tineri artiști locali, și nu numai, vor susține cu recitaluri ale interpreților de muzică populară Valentin Bertea, Doina şi Ciprian Petroaie, Andrei Mihailov, Patricia Aniculăesei, Gheorghiţă Rotaru.

Apreciatul solist Alexandru Recolciuc se numără printre invitații evenimentului care vor cânta pe scena de pe esplanada „Nada Florilor”.

La spectacolul artistic este anunțată participarea Ansamblului „Balada” din Fălticeni, condus de profesoara interpret Maria Tanasă.

Tradiția muzicii de fanfară este păstrată la Fălticeni de peste 100 de ani, până la transformarea Centrului de Instrucție Jandarmi „Petru Rareș” în școală de subofițeri. Primele documente care vorbesc despre existența la Fălticeni a unei fanfare formată din ostași „muzicanți” datează din anul 1898.

Cronicile vremii spun că la 1 Decembrie 1918, la Fălticeni, s-a dansat Hora Unirii în acordurile fanfarei.

Fanfara Regimentului 16 Dorobanți de la Fălticeni a constituit o prezență permanentă la sărbători naționale, ceremoniale militare, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere și recreere cât și în clipele fierbinți ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostașul cu arma în mână.

ȘTIRI