Festivalul de tradiţie al comunei Baia are loc pe 15 augustRural

Festivalul de tradiţie al comunei Baia are loc pe 15 august

       Accesări: 1317

Patru evenimente într-unul singur. Atât reunește festivalul de tradiţie al comunei Baia, cea mai amplă manifestare din viaţa cultural-artistică a localităţii, ajunsă la ediția a 36-a. Anul acesta se va desfășura pe 15 august, cu trei săptămâni mai devreme decât de obicei, pentru ca și sătenii veniţi din străinătate să poată participa la acţiunile pregătite de Primăria și Consiliul Local Baia.

Festivalul „Baia file de istorie” coincide cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, al cărei hram îl poartă Biserica din centrul satului Baia, ctitorie ce aparține  domnitorului Petru Rareș.

„Evenimentul reprezintă un omagiu adus trecutului de legendă al așezării Baia, prima capitală a Moldovei.”, ne-a declarat primărița Maria Tomescu. „Sărbătoarea de suflet a locuitorilor din Comuna Baia este un nou prilej de a fi împreună, de a rememora mărturiile istorice din perioada marilor domnitori ai Moldovei și , totodată, ocazia de a-i cinsti pe cei care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Este în același timp sărbătoarea portului popular, folclorului și valorilor locale care fac parte negreșit dîn viața satului românesc.”

Manifestarea, ce pune accent pe diversitate, va fi deschisă de un simpozion pe teme istorice, invitaţi de seamă urmând să susţină prelegeri despre prima capitală a Moldovei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Activităţile vor continua cu lansarea cărţii “Toate drumurile duc la Baia”, care evidenţiază rolul social, politic, administrativ și economic al așezării Baia în perioada medievală.

Oaspeţii simpozionului vor fi invitaţi să viziteze cele trei ctitorii domnești, mărturii din trecut ce atestă statul de capitală a Moldovei.

Festivalul „Baia file de istorie” va continua cu un moment emoţionant dedicat cuplurilor care vor sărbători 50 de ani de căsnicie.

Înaintea programului artistic, ce va începe în jurul orei 15, în centrul comunei se va desfășura parada costumelor populare.

Capitolul folclor aduce în atenție câţiva artiști apreciaţi de public, precum Sofia Vicoveanca, Dan Doboș și Vlăduţa Lupău.

Anul acesta la festivalul de tradiţie al comunei Baia sunt invitaţi și de peste hotare. Prezenţi pentru prima dată, Plăieșii din Moldova vor fi prezenţi pentru un recital de excepţie.

Programul muzical va fi completat cu artiști locali (Ansamblul Răzeșii, Tudorița Cuciorvă, Livia Brădățan, Gianina Pădurean, Grupul Folk Meleag Străbun) și va fi încheiat de formaţia Portativ.

ȘTIRI