Festivalul de datini și obiceiuri „Sfântă-i brazda plugului” la FălticeniActualitate

Festivalul de datini și obiceiuri „Sfântă-i brazda plugului” la Fălticeni

       Accesări: 204

Vremea frumoasă din ziua Sfântului Ștefan a scos din case mii de fălticeneni, cu ocazia ediției din acest an a Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Sfântă-i brazda plugului”.

Așteptările publicului au fost răsplătite de organizatori, Primăria Fălticeni și Asociația Vatra Satului, cu un spectacol maraton, de aproape opt ore.

De la primele colinde, prezentate de artiștii din Vulturești, până la urătura satirică a „țiganilor” din Forăști, care au încheiat festivalul, aproape de miezul nopții, asistența a apreciat jocul scenic, ținutele artiștilor și diversitatea programului artistic.

Invitații speciali ai acestei ediții au venit de la Mihoreni (din regiunea Cernăuți) și Neamț.

La un nivel ridicat a fost și prestația grupurilor de urători din zona Fălticeni: Bunești, Dolhești, Boroaia, Vulturești, Vadu Moldovei, Bogdănești, Mălini, Preutești, Drăgușeni, Șoldănești.

„Mă bucur că publicul a fost prezent în număr foarte mare la acest festival. Oamenilor le-a plăcut ceea ce au văzut pe scenă. Sunt manifestări frumoase și ne străduim, de la un an la altul, să le facem și mai interesante, să oferim momente autentice, tradiționale. Avem obligația să ducem mai departe tradițiile. Le mulțumesc colegilor primari, care ne-au onorat cu prezența lor și a grupurilor de colindători și urători din localitățile pe care le conduc. Îi mulțumesc și lui Călin Brăteanu, de la Centrul Cultural Bucovina, pentru că iubește ceea ce face și acordă o atenție deosebită promovării obiceiurilor tradiționale din zona Fălticeni”, a declarat primarul Cătălin Coman.

La ediția din acest an a festivalului au fost prezente grupuri de datini și obiceiuri din: Vulturești, Vadu Moldovei, Dolheștii Mari, Bunești, Drăgușeni, Preutești, Dolheștii Mici, Fălticeni, Șoldănești, Mihoreni (Cernăuți), Boroaia, Bogdănești, Stroiești, Neamț, Mălini, Forăști.

Între invitați sau aflat și interpreții: Călin Brăteanu, Ghiorghiță Rotaru, Nicolae Vieru, Nicoleta Hafiuc, Marius Sgîianu, Valentin Bertea, Patricia Aniculăesei, Delia Bertea și Ioana Vârvara, Delia Ciobanu, Sabin Afilipoaie.

VEZI GALERIE FOTO

Cronica de Fălticeni vă prezintă, în rezumat, evoluțiile majorității grupurilor și ansamblurilor de colindători și urători.

Ansamblul Datina din Dolheștii Mari

Ansamblul „Floricică de la munte”, județul Neamț 

Ansamblul „Străjerii” din Dolheștii Mici

Căiuții din Mihoreni, regiunea Cernăuți

Căiuții din Șoldănești – Fălticeni

Grupul Flori de Mălin (Mălini)

Grupul Moldava din Fălticeni

Obiceiuri de iarnă din Bogdănești

Obiceiuri de iarnă din Boroaia

Obiceiuri de iarnă din Bunești

Obiceiuri de iarnă din Drăgușeni

Obiceiuri de iarnă din Basarabi – Preutești

Urșii de la Preutești

Obiceiuri de iarnă de la Stroiești

Obiceiuri de iarnă de la Vadu Moldovei

Ansamblul Obcina Stânișoarei (Mălini)

Obiceiuri de iarnă Vulturești (înregistrare din 2016)

 

 

ȘTIRI