Festivalul „Baia – file de istorie” a ajuns la ediția a 34-aRural

Festivalul „Baia – file de istorie” a ajuns la ediția a 34-a

       Accesări: 435

IMG_8032La prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, în localitatea Baia se desfășoară a 34-a ediție a Festivalului “Baia – file de istorie”. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului “Istorie și tradiție în prima capitală a Moldovei”, derulat începând din anul 2011, are loc în zilele de 14 și 15 august 2015. organiyatori sunt Consiliul Local Baia, Primăria comunei Baia și Centrul Cultural Bucovina.

Prima ediţie a fost organizată în anul 1975 iar apoi, cu scurte întreruperi, timp de încă trei decenii. Festivalul este o manifestare ştiinţifică şi cultural-artistică, ce reprezintă un omagiu adus trecutului de legendă al aşezării Baia, prima capitală a Moldovei, localitate atestată istoric încă din anii 1300.

Vineri, în prima zi a manifestărilor de la Baia, a fost organizat un simpozion pe teme istorice și au fost vizitate monumentele istorice și muzeul localității (Muzeul de istorie și etnografie) .

“Biserica Albă”, ctitorie a marelui Ştefan cel Mare, „Adormirea Maicii Domnului”, biserică zidită prin grija lui Petru Rareş şi Ruinele Catedralei romano-catolice ”Fecioara Maria”, construită prin grija lui Alexandru cel Bun, sunt cele trei monumente importante ale comunei Baia, în jurul cărora se ţes zeci de legende despre faptele de arme ale marilor domnitori ai Moldovei.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Astăzi au fost pomeniți eroii comunei. Tot astăzi este hramul Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, ctitorie a domnitorului Petru Rareș din anul 1532, realizată pe locul unei alte biserici de zid, cel mai probabil ridicată de Ștefan cel Mare.

După-amiază, pe o scenă amplasată în centrul localității, în curtea Primăriei Baia, va avea loc un spectacol folcloric susținut de artiști locali și de interpreții Margareta Clipa, Oana Tomoiaga, Alexandru Brădățean, Andrei Iftimie, Alexandru Săhlean, Valentin Bertea, Mădălina Lupu Popei și Diana Alexe.

Alex S.

Galerie foto:

ȘTIRI