Federația Internațională de Canotaj i-a declarat pe sucevenii Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc drept Surpriza Anului 2018Sport

Federația Internațională de Canotaj i-a declarat pe sucevenii Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc drept Surpriza Anului 2018

       Accesări: 1425

Doi canotori români încheie așa cum își dorește orice sportiv. După ce au urcat de două ori pe podiumul celor mai importante competiții la nivel continental și mondial, rădășeneanul Ciprian Tudosă și suceveanul Marius Cozmiuc au intrat în vizorul specialiștilor FISA (Federația Internațională de Canotaj). Aceștia au declarat echipajul românesc drept „Supriza Anului 2018”.

Tudosă și Cozmiuc figurează în retrospectiva acestui an, unde sunt menționate cel mai bun echipaj, declarația anului, cel strâns final de cursă și surpriza anului, la cel mai categoriile masculin și feminin.

Debutanți în categoria seniorilor canotori, sportivii din Rădășeni și Suceava au concurat cu succes în probele de dublu rame. Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc au obținut medalia de bronz la Campionatul European din Scoția și medalia de argint la cel mondial din Bulgaria.

„Performanța surpriză din acest an nu poate fi decât a perechii tinerilor români.”, menționează Federația Internațională de Canotaj. „Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc au început sezonul cu cel de-al patrulea loc la primul lor Campionat Mondial. Ei au trecut la medalia de bronz la Campionatele Europene și au obținut argintul la Campionatele Mondiale. Ambii provin din echipajul 8+1 masculin care a încheiat pe locul 5 la Campionatele Mondiale din anul 2017.”

Ciprian Tudosă este component al echipei Steaua București și s-a format ca sportiv la Fălticeni sub îndrumarea antrenorului Vasile Avrămia.

„Pot să spun că a fost un an bun pentru mine. Sigur că este loc de mai bine. Eu sunt mulțumit de rezultatele obținute în anul 2018.”, a declarat Tudosă pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. „Ca sportiv îmi doresc evoluții și performanțe cât mai înalte. Ținta mea este un rezultat de vârf la viitoarele Jocuri Olimpice de la Tokyo, din anul 2020.”

La cei 21 de ani, sportivul Ciprian Tudosă are în palmares 60 de medalii de aur, argint și bronz, obținute în campionatul național și în competițiile externe.

Marius Cozmiuc (26 ani) este și el multiplu medaliat fiind component al echipei Dinamo București. Ca urmare a unor performanțe deosebite obținute în anii 2012 și 2013, canotorul din Suceava a primit Medalia „Meritul Sportiv” (clasa I).

Ambii sportivi fac parte din lotul olimpic de canotaj.

Ei sunt incluși într-un program special de asistență numit „Samurai 2020” alături de cei mai buni sportivi români ai momentului care activează în canoe, scrimă, lupte libere, gimnastică și canotaj.

În acest program, inițiat de Comitetul Sportiv Olimpic, sunt incluși 30 de sportivi cu potențial și șanse reale la medaliile olimpice la Jocurile Olimpice de Vară, ce vor fi organizate peste doi ani la Tokyo.

ȘTIRI