Făurar, Luna „Petru Sandovici” la DolheștiCultură

Făurar, Luna „Petru Sandovici” la Dolhești

       Accesări: 98

cenaclul_eruptii_1Diriguitorii publicației de folclor și informare locală „Erupții dolheștene” au fost onorați ca duminică, 22 februarie 2015, să erupă din nou, frumos, împreună cu membrii cenaclului și să transforme cumva, întâlnirea aceasta într-o șezătoare de-altădată în care participanții să se informeze sau să învețe unii de la alții…

Colectivul de conducere și-a propus ca ședința de lucru din luna februarie 2015 să se desfășoare având la bază o „sugestie de suflet” sosită la redacția revistei: <<Scrisoare deschisă: „Sugestie de suflet la …Erupții…”>>

„În luna februarie a fiecărui an totul gravitează în jurul datei de douăzeci și cinci, când cel ce a fost profesorul Petru Sandovici a pășit în lungul, dar totuși scurtul drum al vieții pământene, cel ce a deschis ochii asupra acestei lumi multor dolheșteni…

Ne întrebăm <<Ce-aș putea deveni eu într-o zi>> Și…<<Ce suntem noi astăzi, dolheștenii?>> – Oameni de ispravă cu șanse reale de a însemna ceva, acolo unde te afli!

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Așadar, generații de elevi, părinți și copii au găsit puterea de a spera la lumina distinsului dascăl Petru Sandovici.

Tocmai de aceea consider că lucrările cenaclului din data de 22 februarie 2015, care se vor desfășura în preajma zilei când deschizătorul pârtiilor în iernile reci și imaculate ale culturii locale ar fi împlinit 104 ani, să poarte amprenta personalității lui, iar revista din februarie să accentueze acest eveniment.

Consider că este încă un semn de prețuire ce-l putem aduce înaintașilor care și-au pus pecetea în modelarea noastră în decursul timpului.

O poezie, o floare, un cântec, o amintire depănată cu sensibilitate, toate la ceas aniversar…”

Așa ni s-a destăinuit dolheșteanca noastră din Fălticeni, doamna Mariana Mitocaru, cea care și a patronat această acțiune, cea care și-a propus atunci, la plecarea în lumea făr’ de dor a domnului profesor Petru Sandovici, ca în fiecare an sub motto-ul: „o floare, la fiecare, 25 februarie!” să-i aducă un pios omagiu.

A făcut-o și în acest an cu inima și cu toată plăcerea.

Acele flori de un alb imaculat sunt precum sufletul dumneaei. Cei din Dolhești, toți, i-au mulțumit pentru sprijinul și întreaga zbatere de a perpetua proiectele ce le-au lansat împreună, cel al publicației și al cenaclului.

Desfășurându-se în incinta Căminului Cultural „Petru Sandovici”, ședința din luna februarie a cenaclului s-a derulat conform tipicului împământenit. În prima parte, prezentarea ultimului număr al revistei, apariții editoriale ale colaboratorilor și probleme organizatorice. În a doua parte, după câteva aspecte legate de viața cenaclului, s-a intrat în miezul problemei, unde, participanții și-au pus pe tavă sufletul pentru a-l omagia pe cel ce a fost și este dintotdeauna „luminatorul  dolheștenilor”.

Au participat foști colegi ai distinsului dascăl, foști învățăcei, elevi și actuali copii ce-nvață dragostea față de tot ce este sfânt.

Într-o notă distinsă s-a propus ca luna lui Făurar din fiecare an, atâta timp cât cele două  forme de dialog cu consătenii vor dăinui, să poarte denumirea de LUNA „Petru Sandovici”.

O nouă inițiativă, un nou imbold pentru a înțelege că viață este și dincolo de noi…

Costel Bephu – Dolhești

 

ȘTIRI