Fălticeniul l-a omagiat pe maestrul Ion Irimescu la 114 ani de la naștereCultură

Fălticeniul l-a omagiat pe maestrul Ion Irimescu la 114 ani de la naștere

       Accesări: 677

Luni, 27 februarie 2017, s-au împlinit 114 ani de la nașterea celui supranumit „Patriarhul Artelor”, maestrul Ion Irimescu.

Manifestările omagiale dedicate sculptorului au fost organizate de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Primăria Fălticeni, duminică, 26 februarie 2017.

Ziua a început cu o slujbă de pomenire în Biserica Sfinții Voievozi din Oprișeni și la mormântul artistului. Slujba de pomenire a fost săvârșită de preoții Camil Dăscălașu și Teodor Brădățanu.

De la ora 12.30, în Sala „Pictor Aurel Băeșu” a avut loc o sesiune omagială la care au participat prieteni ai maestrului, fălticeneni, invitați din Suceava, Iași, Botoșani și alte centre culturale ale țării, artiști plastici, scriitori locali, directorii unor instituții culturale, monahiile Elena Simionovici și Gabriela Platon de la Mănăstirea Voroneț, conducerea administrației locale.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut noului manager al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, pr. Teodor Brădățanu. Întâlnirea a început cu un moment de reculegere propus de primarul Cătălin Coman, în memoria profesorului, scriitorului și publicistului Geo Nichita.

Cu acest prilej, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava, Aurel Buzincu, a prezentat mesajul transmis de Ioan Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale. La rândul său, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei, a prezentat mesajul Consiliului Județean Suceava.

Au luat cuvântul, rememorând momente din viața sculptrului Ion Irimescu, fostul director al muzeului Gheorghe Dăscălescu, scriitoarea și jurnalista Doina Cernica, medicul sucevean Ioan Iețcu, preotul Gheorghe Brădățanu, artistul plastic Dan Covataru (fost student al maestrului Ion Irimescu).

Profesorul Marius Dăscălescu a citit, în premieră, un fragment dintr-o viitoare carte care va trata viața maestrului Irimescu, carte care va purta semnătura Catincăi Dăscălescu.

Un tribut adus zilei de naștere a maestrului Ion Irimescu a fost și vernisajul expoziției “Triada Neamțu” (Cela, Costin și Lisandru Neamțu).

Laur Hreniuc a încântat numerosul public care a participat la vernisaj cu un recital susținut la pian.

Lucrările celor trei artiști plastici sunt expuse în sălile Galeriei de Artă din incinta Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

Foto – Alex Săvescu / Marius Panțiru