Fălticeniul are din nou secție de box. Pentru continuitate este nevoie de sprijinul comunității

       Accesări: 2871

Un deziderat mai vechi al celor care au dus faima Fălticeniului în sportul național a prins contur la începutul lunii octombrie. După fotbal, tenis de masă și judo, ACS Șomuz Fălticeni a înființat secția de box.

De activitatea noii structuri sportive se ocupă, pe bază de voluntariat, doi foști mari campioni fălticeneni, cu performanțe în boxul național și internațional.

Este vorba despre Gheorghe Butnaru, campion național în anul 1979, la categoria mijlocie, dar și de mult mai cunoscutul Vasile Nistor, multiplu campion național la începutul anilor 90, campion european în 1991, la Goteborg, medaliat cu bronz la campionatele mondiale de la Sidney (1991) și Tampere (1993).

Oficializarea existenței secției de box nu a rămas doar pe hârtie. S-au făcut eforturi pentru afilierea la Federația Română de Box, dar cel mai important este faptul că s-a format un nucleu de 17-20 de tineri care au început antrenamentele.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În lipsa unei săli proprii de antrenament, așa cum ar fi normal, momentan secția de box își desfășoară activitatea în sala de sport a Școlii Gimnaziale “Ion Irimescu”, prin bunăvoința și înțelegerea conducerii școlii.

Orice început este dificil, iar această regulă se aplică și la Fălticeni, în cazul boxului. Pentru ca antrenamentele să se desfășoare normal sunt necesare echipamente și materiale sportive destinate boxului. Deocamdată acestea sunt aduse de antrenori și de sportivi, acolo unde este cazul. Un sac de box a fost donat de preotul Adrian Brădățanu de la Parohia „Adormirea maicii Domnului”.

În plus, trebuie acoperite cheltuieli legate de efectuarea vizitelor medicale, legitimarea sportivilor, iar pe viitor pentru organizarea și participarea la competiții.

“De cinci ani de zile am încercat să înființăm o secție de box, să continuăm ceea ce a fost în Fălticeni și să ducem mai departe boxul și sportul fălticenean. De două săptămâni am reușit să înființăm secția de box ACS Șomuz Fălticeni, care are sediul la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni. Mulțumim domnului director Costică Parfeni pentru că a acceptat să se desfășurăm activitatea în sala de sport a Școlii nr. 2.  De la anul urmează să avem și sprijinul financiar al Primăriei Fălticeni. Până atunci este important să găsim sprijin local, la oamenii de afaceri care au disponibilitate și vor să ajute. Îi așteptăm la sala de sport sau ne ducem noi la ei dacă au întradevăr intenția de a ne ajuta. Avem deja 17-20 de copii care vor să facă box. Este un băiat din Republica Moldova care vine zi de zi la antrenamente, mai avem elevi de la Școala Militară care au practicat boxul și până acum. Sunt copii talentați, care vor să practice acest sport și îi ajutăm deocamdată cum putem. Aducem noi, de acasă, genți cu mănuși și materiale necesare la antrenamente, dar nu este suficient. Înainte de 1989 era cu totul altceva. Aveam echipament, dotarea necesară, acum trebuie să stăm cu mâna întinsă. Nu poți să faci sport de performanță așa. Avem speranța că vom fi ajutați”, ne-au declarat antrenorii Vasile Nistor și Gheorghe Butnaru.

În ceea ce privește activitatea de pregătire, aceasta se rezumă deocamdată la programul pe care îl permite utilizarea sălii de sport: de luni până vineri între orele 16-18, iar sâmbăta între orele 10-12.

Pe lângă liceeni și elevii școlilor gimnaziale, secția de box mizează și pe selecția în rândul elevilor Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni. Sunt deja trei elevi, din Galați, Hunedoara și București, pentru care se vor face demersuri în vederea legitimării. Alți 12 elevi interesați de acest sport vor trece printr-o selecție.

Obiectivul pentru perioada următoare este acela de a crea un nucleu de sportivi bine pregătiți, care să atragă din urmă și alți tineri.

Copiii interesați să practice boxul pot contacta secția de box ACS Șomuz Fălticeni la numărul de telefon 0755.065.849. Aspecte din activitatea clubului pot fi urmărite și online, pe facebook.com/boxfalticeni