Fălticeniul ar putea avea în următorii ani un ansamblu monumental al elitelorLocal

Fălticeniul ar putea avea în următorii ani un ansamblu monumental al elitelor

Un muzeu în aer liber va prinde contur în următorii ani la Fălticeni.

Vechea idee de  a amplasa busturi ale personalităților fălticenene pe aleea pietonală este readusă în actualitate de reprezentanții Asociației „Strada Mare Fălticeni” (ASMF).

Proiectul ansamblului monumental al elitelor a fost prezentat administrației locale la începutul acestei săptămâni. Valoarea proiectului propus este de circa 460.000 de Euro.

Luni, 5 decembrie 2016, consilierii locali și primarul Cătălin Coman au avut o ședință de lucru cu arhitectul Crișan Victor Popescu și atistul plastic Gabrel Baban (reprezentanții  Asociației „Strada Mare Fălticeni”).

“Împreună cu personalități ale vieții culturale din Fălticeni am constituit Asociația Strada Mare având ca obiective realizarea busturilor unor personalități locale, care vor fi amplasate pe socluri, precum și refacerea unor fronturi care au fost demolate în perioada comunistă, prin apariția blocurilor, în zona Judecătoriei. Prioritatea este realizarea busturilor precum și a două semnale care limitează Strada Mare, așa cum este cunoscută, de la Biserica Adormirii până la Judecătorie.

Ansamblul Elitelor va fi limitat de două elemente interesante denumite Arcul Recunoștinței, care expun suita statuilor care urmează să fie vizitate pe o parte și pe alta. Capacitatea acestui memorial este de a putea să asigure amplasarea a circa 70 de busturi. Selecția personalităților trebuie să fie făcută de niște oameni care cunosc foarte bine cultura locului și faptele pe care le-au făcut acești oameni, împreună cu muzeele și cu cei care au scris despre acești oameni.

Modelul preluat și transmis scultorilor din toată țara este lucrarea deosebită a bustului Maior Ioan, inclusiv soclul care are o proporție deosebită, fiind de factură clasică. Merită ca tot ansamblul respectiv să copieze această soluție utilizată pentru soclu dar și limitarea la nivelul statuii”, au arătat invitații în susținea proiectului.

Primarul Cătălin Coman a arătat că inițiativa Asociației „Strada Mare Fălticeni” va fi susținută de administrația locală.

Urmează să fie oficializat parteneriatul dintre Consiliul Local Fălticeni și Asociația „Strada Mare Fălticeni” și să fie identificate sursele de finanțare.

„Mi se pare o idee extraordinară pentru municipiu și sunt dispus să o sprijin din toate punctele de vedere, inclusiv partea cea mai spinoasă, partea financiară. Primăria Fălticeni își poate permite să finațeze, în doi sau trei ani de zile, cu un milion de lei, pentru că știu care sunt realitățile.

Sunt foarte multe alte probleme, pe care lumea nu le înțelege, și s-ar putea ca primul efect să nu fie cel dorit de noi. Ca primar încerc să am bani pentru toate, să rezolv și partea de învățământ, sistemul sanitar, infrastructura, găsind împreună cu Consiliul Local echilibrul între toate investițiile necesare în Fălticeni.

În luna decembrie vom intra în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre de asociere în vederea realizării și implementării acestui proiect”, a precizat primarul Cătălin Coman.

Facebook Comments

ȘTIRI