Fălticeni târg boem – ghid turistic și sentimentalLocal

Fălticeni târg boem – ghid turistic și sentimental

       Accesări: 852

Istoria de peste două secole a localității se merită privită și prin prisma centenarului României Mari căruia talentatul Codrin Anton îi aduce un omagiu prin fotografie. Spațiul de rememorare a târgului boem este surprins poetic.

Boem, traversând cronica unui timp nu printr-o boemă fălticeneană ce nu ar putea avea consistența celei pariziene, ci doar patima iscusitului și pasionatului artist ce trăiește fervent acel înlăuntru și în afară. Boemă este însă natura și încărcătura emoțională a târgului pe care-l iubește și-l imortalizează în frumusețea-i neobișnuită.

 Codrin Anton conservă clipa și o transformă în durată uitând de sine și respirând un lirism discret. Nu târgul este boem pentru că e locul unde nu s-a întâmplat nimic, ci împrejurimile. Și nici cel ce realizează pelicula fotografică nu e boem prin stil de viață, ci doar prin starea de supremă beție a frumosului, prin sensibila simțire a naturii pe care oconservă  în jocul inedit de lumini și umbre. Altfel spus, natura e boemă.

 Natura − poem constituit din frumuseți de poveste și reconstituit din povești foto. Frumusețea este captivantă în preajma casei Sadoveanu unde a copilărit, și în huciurile de la Dumbrava minunată, și în raiul de la Nada Florilor, spre Halm sau Țarna Mare. Aici intuim și percepem partea invizibilă a sinelui în puseuri de timp fermecat.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Fotografiile sunt piese tainice surprinse în instantanee. Evocare și conservare. Timp și spațiu de înaltă trăire. Călătorie spre zariștea cosmică. Fiorul sacrului în aroma din fânețe, în sunetul pădurii, în prospețimea primăvăratică, în lumina de miere a lui septembrie, în roadele pământului și-n mirosul de busuioc, în adâncimea și mirajul acvatic, în cerul cerurilor, în dumnezeire.

Și mai presus, obiectivul fotografic poposește în poezia împărăției apelor surprinsă în unice oglindiri, în misterul  ceții ce nu tulbură liniștea domoală din jur în „Dimineți aburinde”, în ”August toropitor” ori ”Cântec pe două voci”, în efortul copacilor de a vorbi cu cerul. Spectacol de policromie sau contrast alb-negru, de lumină lină și de lumină străluminie la limita dintre pace și tumult.

”Nu te poți bucura de strălucirea luminii dacă nu înțelegi profunzimile umbrei” mărturisea Rembrandt. Codrin a perceput și a învățat lecția și a surprins-o în momentul zero eternizând frumosul: ”clipă ești atât de frumoasă, rămâi!”.

Toate aceste mici bijuterii-fotografii par a fi acompaniate în surdină de ritmurile enesciene ale Rapsodiei Române. Chiar și numele lor are încărcătură metaforică și adâncă trăire: ”Oglindire” ,”Planuri”, ”Printre lumi”, ”Ritm matinal”, ”Ultimul dans”, ”Direcții”. Fotografia este pentru Codrin o mare iubire. Și o mare provocare.

 Selecția foto, 39 plus 1 are impact biografic după cum a mărturisit. 39 de ani spre încă unul ce va fi și mai plin de roade pe calea statornicului hobby pe care l-a îndrăgit și căruia i s-a dedicat.

CĂLĂTORești cu cei dragi surprinzând spectacolul lumii acasă, în țară și în afara ei. Mărturisești gândul că ai dori să contribui la popularizarea frumuseților acestui Târg boem care să devină însemnat punct turistic pe harta țării.

Fotografia adunată într-un album ar fi primul și cel mai important pas. Frumosul irumpe aici din trecutul și prezentul așezării aflate în apropiere de Baia, Suceava sau Gura Humorului. Cu deschidere spre mănăstirile moldave de la Probota, Râșca ori Slatina. Cu salba iazurilor, complexul modern de la Nada Florilor, cu ineditul cultural și farmecul deschiderii spre Moldova, Siret și prin drumul Talienilor, spre Bistrița.

Locuri binecuvântate cu frumuseți și oameni pe măsură. Cu mândria de a fi avut în cartea de onoare pe M. Sadoveanu și E. Lovinescu, pe Artur Gorovei cu Șezătoarea, pe Birlic și Cazaban, pe Aurel Băeșu și marele sculptor Ion Irimescu, pe N. Labiș. Și lista poate continua.

Puseuri de timp fermecat. Ieri și azi. Frumusețea e nepieritoare. Expoziția de fotografii Târg boem la centenar poate sluji acestui deziderat nobil. Este o provocare pentru evocarea, conservarea, cunoașterea și popasul în memoria colectivă a acestei zone cu frumuseți neasemuite, dătătoare de liniște și confort.

În famile - Codrin Anton
În familie – Codrin Anton

ȘTIRI