Fălticenenii sunt invitați la manifestările organizate în Sinagoga Mare de Ziua Culturii FălticeneneCultură

Fălticenenii sunt invitați la manifestările organizate în Sinagoga Mare de Ziua Culturii Fălticenene

       Accesări: 2056

Fălticeniul va găzdui, la sfârșitul acestei săptămâni, manifestări culturale reunite sub genericul “Ziua Culturii Fălticenene”.

Manifestările vor fi organizate sâmbătă, 15 iunie 2019, de Asociaţia Fălticeni Cultural, în parteneriat cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunitatea Evreilor Fălticeni.

Debutul manifestărilor va fi marcat printr-o slujbă de pomenire a personalităților fălticenene, care va fi oficiată de un sobor de preoți în Catedrala “Învierea Domnului”.

La această slujbă este invitat și invitat ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

După pomenire, participanții vor fi invitați să depună coroane de flori la mormintele şi monumentele personalităţilor fălticenene.

De la ora 18, fălticenenii sunt invitați în Sinagoga Mare din oraș, care își deschide simbolic porțile pentru manifestările culturale, un proiect comun preşedintelui  Comunităţii Evreilor din Fălticeni, Robert Steinmetz,  şi al preotului Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei “Fălticeni Cultural”.

Cu acest prilej a fost pregătit un spectacol extraordinar la care vor participa: Cvartetul Passione din Bucureşti, Corul Marii Uniri din Iaşi, condus de tenorul Andrei Fermeşanu, şi Grupul “Moldava” al Clubului Copiilor Fălticeni.

Sinagoga Mare va găzdui, în cadrul evenimentului, și patru expoziții: „Fălticeniul în viziunea caricaturistului Doru Axinte”, „Fălticeniul de altădată”, a colecţionarului de fotografii Manuel Dănilă, expoziţia „Radu Bercea” şi expoziţia „Regina Maria – regina soldat”.

Între invitații acestei ediții se află și actorul Vlad Rădăescu, colaborator al Asociației Fălticeni Cultural.

De asemenea, se va desfăşura un concurs de recitare din lirica română şi universală, la care nu există limită de vârstă.

Momentul dedicat literaturii şi ultimelor apariţii editoriale îl are în prim-plan pe universitarul ieșean Daniel Șandru, care revine acasă cu două apariții editoriale, volumele “Maladii postcomuniste” și “Cine suntem și ce ne ține împreună” (în colaborare cu Dr. Radu Carp).

Volumele  vor fi prezentate de politorogul Toru Tompea și sociologul Dan Dascălu, evenimentul urmând să fie moderat de Gabriel Cheșcu, secretar de redacție al Revistei Polis.

ȘTIRI