Fălticenenii sunt așteptați la vot: Astăzi aleg Președintele RomânieiAlegeri Prezidențiale

Fălticenenii sunt așteptați la vot: Astăzi aleg Președintele României

       Accesări: 90

Anul 2014 este un an electoral. După ce la finele lunii mai au avut loc alegerile pentru Parlamentul European, la începutul lunii noiembrie au fost fixate alegerile pentru Președenția României. Scrutinul se desfășoară astăzi, în țară fiind așteptați la urne peste 18 milioane de români.

În municipiul Fălticeni sunt chemați să-și exercite dreptul de vot peste 26.000 de persoane în cele 21 de secții de votare. Acestea se deschid la ora 7.00.

Au drept de vot cetăţenii români care au 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau în străinătate. Alegătorii votează de regulă la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului. Cei care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deşi ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, precum şi în situaţia în care ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greşit ştampila cu menţiunea „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reţinând şi anulând buletinul iniţial.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării. Urna specială, care se utilizează doar la secţiile de votare din ţară, se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare. Urna specială va putea fi folosită, la cerere, de către persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

În cursa pentru prezidențiale sunt înscriși 14 concurenți, din care 4 sunt independenți.

Buletinul de vot are pe prima pagină 8 candidaţi: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (PER), Elena Udrea (PMP), Mircea Amariţei (Prodemo) şi Teodor Meleşcanu (independent). Pe cea de a doua pagină figurează următorii 6 candidaţi: Gheorghe Funar (independent), Zsolt Szilagyi (PPMT), Monica Macovei (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă), Călin Popescu Tăriceanu (independent) şi Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Preşedintele României se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

La alegerile europarlamentare din primăvară, prezenţa la vot în Fălticeni a fost de 36,13%. Pe 25 mai s-au prezentat la urne peste de 9.500 de persoane.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21.00.

ȘTIRI