Fălticenenii Constantin și Aurelian Mănescu – Două biografii esenţiale în spirit cartezianPersonalități

Fălticenenii Constantin și Aurelian Mănescu – Două biografii esenţiale în spirit cartezian

       Accesări: 451

Vocaţia creatoare a acestui miraculos ţinut al Fălticenilor s-a manifestat şi în domeniul riguros al disciplinelor ştiinţifice.

Astfel, la Fălticeni, în familia lui Costache Mănescu, s-au născut doi matematicieni remarcabili.

În 1852 a venit pe lume Constantin C. Mănescu (foto).

A făcut liceul la Iaşi şi matematicile tot aici, la Universitate, fiind primul licenţiat în matematici pe care l-a dat Universitatea ieşeană. A urmat apoi, la Paris, Şcoala naţională de poduri şi şosele, dobândind o formaţie matematică şi tehnică totodată.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Reîntors în ţară, şi-a început  activitatea didactică universitară la Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti.

Şi-a exercitat însă şi profesia de inginer, funcţionând  ca director al Serviciului comercial al Căilor ferate dar şi ca director general la Regia monopolurilor statului.

A fost director fondator al Societăţii politehnice din România.

În istoria matematicii şi tehnicii româneşti, Constantin C. Mănescu rămâne autorul primului tratat tipărit de rezistenţa materialelor.

În aceeaşi familie s-a născut, pe 29 ianuarie 1859, Aurelian Mănescu.

A făcut liceul tot la Iaşi şi a urmat apoi matematicile la Sorbona. Licenţiat, s-a întors în ţară şi a fost numit profesor de algebră superioară şi calcul diferenţial şi integral la Universitatea din Iaşi, unde va funcţiona până la moarte, în 1919. A fost şi director al Şcolii normale superioare din Iaşi.

Aurelian Mănescu este primul profesor universitar român de matematici care a introdus elemente de teoria mulţimilor la un curs predat (Calculul diferenţial şi integral).

Istoria matematicii din România consemnează aceste două biografii esenţiale.

ȘTIRI