Fălticenenii care trăiesc în SUA și-au ales președintele: Cu cine au votat localnicii stabiliți în țara tuturor posibilitățilorExclusiv

Fălticenenii care trăiesc în SUA și-au ales președintele: Cu cine au votat localnicii stabiliți în țara tuturor posibilităților

       Accesări: 1710

Câțiva zeci de fălticeneni au ales să își mute domiciliul în Statele Unite ale Americii. Aici studiază sau muncesc pentru un trai mai bun, pentru ceea ce România nu poate să le ofere. Pentru ei, ca și pentru alți peste 50 de milioane de americani cu drept de vot, marți a fost ziua în care și-au ales președintele.

Scrutinul din SUA s-a încheiat în urmă cu câteva ore, cu victoria surprinzătoare a candidatului republican.

Miliardarul Donald Trump este noul președinte al SUA.

El a reușit să câștige, cu 289 de electori, cu 19 mai mult decât minimul de care avea nevoie. Democrata Hillary Clinton, considerata marea favorită, și-a recunoscut înfrângerea.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Jurnaliștii cotidianului Cronica de Fălticeni au stat de vorbă cu câțiva localnici, rezidenți în SUA, pentru a afla cum au votat.

Iustina Crăciun (21 ani) – Studentă – Princeton (New Jersey)

Iustina Crăciun este de trei ani studentă în SUA la Universitatea Princeton, considerată una dintre cele mai mari și mai importante universități americane. Fosta elevă de la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” s-a remarcat prin performanțe deosebite la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, competiție care i-a adus aurul de mai multe ori.

Contrar așteptărilor, Iustina se pregătește să profeseze în domeniul bancar. Momentan studiază mecanismele din domeniul financiar.

”Eu am votat cu Hillary Clinton. Obligatoriu cu doamna Clinton.”, ne-a spus Iustina Crăciun. ”Nu am putut vota cu Donald Trump, mă abțin să spun de ce. Chiar nu am crezut că va ieși președinte.”

Filip Munteanu (34 ani) – Programator Microsoft – Seattle (Washington)

Filip Munteanu lucrează pentru Microsoft de mai mulți ani. Fălticeneanul s-a stabilit acum șapte ani în Seattle, după ce a primit vestea cea mare că va fi angajat uneia din cele mai respectate companii din lume. Are cetățenie americană și a trecut pe la mai multe firme mari printre care și Google.

Filip este dezvoltator de aplicații și este unul din cei care au lucrat la dezvoltarea noului sistem de operare Windows 10. Este prea puțin interesat de politică, pentru că nu are timp să urmărească știrile.

”Am votat chiar înainte de a pleca la serviciu. Nu sunt admiratorul lui Trump, dar am votat cu el.”, ne-a spus Filip Munteanu. ”Nu am nici o problemă ca un președinte de țară să fie miliardar. În SUA sunt multe de făcut, sper să facă mai mult decât alții. Eu îmi doresc ca actualul președinte să fie un președinte al tuturor americanilor, nativi și adoptivi.”

Oana Popescu (43 ani) – Profesor doctor universitar – Louisville (Kentucky)

Oana Popescu este cetățean român și american. S-a remarcat ca student de elită al Facultății de Medicină, iar după obținerea unei burse de studiu în SUA, ea s-a decis să-și continue studiile pe tărâm american. Este profesor doctor universitar în Louisville, capitala statului Kentucky. Predă medicina și ține cursuri de formare pentru asistente și paramedici.

Oana urmărește cu atenție scena politică americană, iar rezultatul alegerilor prezidențiale este unul neașteptat.

”Sunt surprinsă de rezultatul alegerilor. Cu toții ne așteptam să revină la conducere un membru al familiei Clinton. Eu am fost la vot pentru Hillary Clinton. Așa au votat și majoritatea colegilor mei.”, ne-a spus Oana Popescu. ”America a decis pentru ea. Sentimentele mele sunt amestecate. Nu știu ce să vă spun. Nu sunt pesimistă, dar sperăm ca Donald Trump să fie un președinte corect.”

Dragoș Pavel (47 ani) – Manager Mandarin Oriental – Miami (Florida)

Dragoș Pavel este angajatul unui hotel de lux din Miami. De 25 de ani locuiește în SUA cu fratele și sora lui. Părinții au emigrat în 1990 și s-au stabilit inițial la New York. Ulterior familia Pavel s-a mutat în Florida, unde locuiesc și astăzi cu toții.

Dragoș este unul din oamenii care coordonează echipa de la achiziții și întreținere din cadrul hotelului Mandarin Oriental. Fălticeneanul este licențiat în management ca absolvent al Universității din Miami.

”Locuiesc de foarte mulți ani aici, dar niciodată nu am plecat mai dezgustat spre urna de votare. Habar nu am cine poate fi mai bun ca președinte. Am urmărit dezbaterile televizate și declarațiile celor doi candidați și nici unul nu m-a convins că merită locul de la Casa Albă.”, ne-a spus Pavel. ”Inițial am zis că îl voi vota pe domnul Trump. M-am răzgândit și am votat cu doamna Clinton doar pentru că am vrut să acord o șansă unei femei președinte.”

Maria Pădureț (53 ani) – Inginer Caterpillar – Chicago (Illinois)

Maria Pădureț face parte dintr-o echipă de specialiști ai companiei Caterpillar. Împreună lucrează cu soțul ei, Ioan Pădureț, la cel mai mare fabricant de echipamente pentru minerit și construcții de buldozere și excavatoare din lume.

Au ajuns în SUA după un periplu interesant, în căutarea unei slujbe pe măsura profesionalismului pe care îl etalează.

Locuiesc în apropiere de Chicago, orașul american cu cea mai mare comunitate de români din SUA. Tot aici se află și fiica lor, studentă, care nu a ratat ocazia de a-și vota noul președinte.

”Se pare că am votat greșit! Am votat cu Hillary Clinton pentru că am ales cel mai mic rău dintre cele două. Mi s-a părut că Trump nu își are locul în fața unei țări. Este un bun om de afaceri, știe cum să facă bani, dar nu de asta avea nevoie America.”, ne-a declarat Mariana Pădureț. ”Candidatul Hillary Clinton a fost mult mai echilibrat. Pe de altă parte, mă gândeam că Hillary, chiar dacă nu este perfectă totuși îl are pe soțul ei în spate, Bill Clinton, care a fost președinte, iar lumea de aici din Chicago spune că a fost o perioadă foarte bună. Plus că ea este de ceva timp în mediul politic. În general intelectualii, oamenii cu studii superioare, au votat cu Clinton. Și fiica mea, de 26 ani, care este născută tot la Fălticeni, a votat cu Hillary.”

Gabriel Marin (59 ani) – Șofer UPS – Atlanta (Georgia)

Gabriel Marin este șofer de o viață. Șansa vieții lui a fost o călătorie în SUA la un prieten, iar de aici nu a mai plecat. Își iubește meseria de șofer, dar și de curier, ca angajat al companiei UPS. Locuiește în Atlanta cu toată familia, soția și cei doi copii, toți născuți la Fălticeni.

Gabriel nu se declară interesat de subiectele politice, dar știe că politica poate schimba mersul unei națiuni. Este optimist în privința deciziilor care le va lua noul președinte, deși nu este de acord cu unele idei exprimate public de acesta.

”Nu mă pricep la politică și nici nu discut despre politică. Eu și soția am votat pentru Donald Trump, copiii mei au făcut la fel, pentru că așa am simțit. Credem că America are nevoie de o schimbare.”, spune Gabriel Marin. ”Trump este plin de bani, un om de succes în afaceri. Nu vine pentru avere ci, mă gândesc, vine ca să schimbe lucruri care în America au fost neglijate. Am încredere că vor fi făcute lucruri bune.”

Demetri Popescu (79 ani) – Medic – Jupiter (Florida)

Demetri Popescu este un renumit ginecolog-obstetrician. A profesat mai întâi în România, iar mai apoi în SUA. Fuga lui peste graniță, în vremea regimului comunist, poate fi oricând subiectul unui roman biografic sau de film. Medicul fălticenean a profesat în New York, iar la pensie s-a retras în Florida.

El locuiește în SUA de 40 de ani, perioadă în care s-au perindat zece președinți la Casa Albă. În viziunea acestuia, cel mai bun lider al națiunii americane a fost Ronald Reagan.

Medicul Demetri Popescu, născut la Fălticeni, este unul din cei mulți care l-au votat pe actualul președinte.

”Nu am nimic de ascuns în această direcție, în privința votului. Atunci când am emigrat aici, America era altfel. Lucrurile s-au schimbat foarte mult, nu în bine ci în rău. Am votat pentru Trump. Pentru că vreau să cred că va fi o schimbare la stagnarea care există în ultimii 15 ani.”, ne-a spus Demetri Popescu. ”Da, am votat pentru Trump deși am îngrijorările mele în legătură cu viitorul țării mele, cu protecția NATO pentru România. Sper ca lucrurile să fie așa cum îmi doresc eu, adică NATO să continue să protejeze România așa cum este înțelegerea la ora actuală.”

ȘTIRI