Fălticeneanul Doru Axinte câștigă în Belgia premiul Uniunii Europene pentru grafică satiricăActualitate

Fălticeneanul Doru Axinte câștigă în Belgia premiul Uniunii Europene pentru grafică satirică

       Accesări: 1407

EXCLUSIV!!!

Afirmare la nivel internațional. Artistul Doru Axinte și-a adjudecat cel mai important premiu al prestigiosului Salon European de Caricatură, eveniment desfășurat la Kruishoutem (Belgia), manifestare de tradiție ajunsă la ediția cu numărul 20. Ecologia a fost tema concursului de talie internațională, graficienii având misiunea de a-și exprima propriile viziuni privind poluarea solului și salubritatea.

Originar din Fălticeni, artistul s-a prezentat cu trei desene în cadrul competiției. Una din lucrările sale a fost desemnată câștigătoarea expoziţiei de grafică satirică.

Au fost prezentate 1815 lucrări realizate de 532 de caricaturişti din 71 de ţări, între care şi România.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

În istoria recentă a concursului, fălticeneanul Doru Axinte este singurul român care a câștigat premiul Uniunii Europene.

” Nu este pentru prima oară când particip aici, în anii precedenţi am mai avut lucrări în expoziţia internaţională din Belgia”, a declarat Doru Axinte pentru cotidianul Cronica de Fălticeni. ”Desenele, sugerează prin imagine şi simbolistică, efectele acumulării de reziduuri, poluarea solului prin acumularea de gunoaie, tuturor acestora găsindu-le latura umorului amar, nefericit. Lucrarea premiată sugerează desprinderea dintr-un mediu nociv, atât material cât şi moral, tinerii căsătoriţi plecând cu maşina având tinichelele agăţate în mod tradiţional în spate. Cinci cutii goale de conservă se desprind insuficient de mult de imensitatea răului pe care-l facem zilnic naturii.”

Jurizarea lucrărilor, selectarea şi stabilirea clasamentelor, au revinit unei comisii internaţionale formate din caricaturişti, graficieni şi reprezentanţi ai susţinătorilor Salonului, din Belgia, Egipt, Cuba.

Doru Axinte este membru al Federaţiei Organizaţiilor Mondiale de Caricatură și a fost invitat să ia parte la eveniment cu lucrări de grafică satirică. Chiar dacă nu se află la prima sa participare, la expoziţia internaţională de la Kruishoutem, fălticeneanul a reușit să bifeze primul succes în capitala culturală flamandă.

”Tematica din acest an a fost o adevărată provocare prin ea însăşi: ”Poluarea solului și salubritatea”, explică Axinte. ”Este o temă actuală, mondială și ecologică. Urmăresc toate aceste Saloane Internaţionale.”

Anul 2015 pare să fie unul prolific pentru artistul care s-a născut și a crescut în orașul de pe Șomuz, el reușind să câștige alte două premii internaționale, medalia de bronz în Macedonia, cu o tematică erotică, şi premiul al doilea în Turcia pe un subiect dedicat bătăliei de la Gallipoli de acum 100 de ani.

Doru Axinte a debutat ca și caricaturist la începutul anilor 90 la Festivalul de Umor Cazon ”Podul Minciunilor” de la Sibiu fiind recompensat cu o participare surpriză la Salonul de Umor pentru Tineret din Costineşti.

Zestrea competițională este impresionantă. Artistul fălticenean are zeci de premii câștigate de-a lungul timpului: Medalia de aur în China (2009), Medalii de argint în Macedonia şi Armenia, Marele Premiu în Croaţia, Premiul I în Argentina, Bulgaria, Belgia, Croaţia şi Slovacia, Premiul II în  Argentina, Iran, şi Ungaria, Premiul III în Slovacia, Iran şi Serbia, Premiul IV în Cehia.

Operele lui Doru Axinte au primit premii de excelenţă în Belgia, China, Croaţia, Germania, Macedonia, dar și menţiuni de onoare în Argentina, Israel, Italia, Iran și Polonia. Lista distincțiilor include decernarea Premiului pentru ”Cel mai bun desen” acordat doi ani la rând în Corea de Sud (2012, 2013), el adjudecându-și și premiul ”Maestru al Caricaturii” la un concurs în Bulgaria.

De asemenea, în vitrina graficianului din Fălticeni se află și un Premiu Special al Juriului, decernat în Italia.

Multe din lucrările sale se regăsesc în expoziţii, afişe, publicaţii, cataloage şi colecţii particulare.

ȘTIRI