Fălticeneanul Ciprian Zancu promovează în Italia oul încondeiat din Bucovina și icoana pe sticlăSpecial

Fălticeneanul Ciprian Zancu promovează în Italia oul încondeiat din Bucovina și icoana pe sticlă

       Accesări: 2935

În săptămânile premergătoare sărbătorilor pascale, presa din Cremona, orașul italian care i-a dat lumii pe celebrii constructori de viori Amati, Guarneri şi Stradivari, dar și pe cunoscutul fotbalist Gianluca Vialli, a vorbit la superlativ despre pasiunile unui român, originar din Fălticeni.

Ciprian Ilie Zancu are 43 de ani.

A plecat din Fălticeni în anul 2003, visând la un viitor mai bun pentru el și familia lui, în Italia. Este căsătorit și are doi copii.

Înainte de a alege calea străinătății a încercat să se realizeze acasă.

I-a plăcut fotbalul, s-a format la Clubul Sportiv Școlar “Nicu Gane” din Fălticeni, dar nu a reușit să ajungă mai sus de nivelul Diviziei C, acolo unde a jucat pentru Bucovina Rădăuți (în anul 1997).

Pe lângă fotbal, Ciprian a avut încă de mic înclinație spre pictură. Această pasiune l-a ajutat să obțină, prin concurs, un post în secția de pictură a Fabricii de sticlă din Fălticeni. În acea secție a prins dragoste pentru icoana pictată pe sticlă. Din păcate fabrica și-a închis porțile, apoi a dispărut definitiv din peisajul industriei fălticenene.

Tânăr fiind, în 2003, Ciprian Zancu a ales să-și încerce norocul în Italia. Aproape cinci ani și-a câștigat traiul în Sicilia, continuând însă să picteze icoane pe sticlă, cu sfinți catolici, pe care le vindea italienilor interesați.

După experiența din Sicilia, a ales să facă o schimbare, plecând în nord, în orașul Cremona, din provincia Lombardia.

În Cremona, familia și-a găsit liniștea, întregindu-se și cu cei doi copii de care părinții sunt foarte mândri, mai ales că fetița, în vârstă de 7 ani, urmează pasiunea pentru pictură a tatălui.

În nordul Italiei, Ciprian Zancu a reușit să se dedice mai mult picturii icoanelor pe sticlă, iar această șansă a venit după ce l-a cunoscut pe preotul Doru Fuciu, de la Parohia Ortodoxă din Cremona.

La finalul unei slujbe, a avut ocazia să discute cu preotul despre pasiunea sa. Preotul Fuciu l-a îndemat să-i picteze câteva icoane pentru biserică.

Avea nevoie să înfrumusețeze biserica. Mi-a cumpărat materiale și am lucrat pentru biserică. În total au fost 55 de icoane realizate pentru biserica din Cremona”, a povestit Ciprian pentru Cronica de Fălticeni.

Un alt moment important a fost cel în care l-a întâlnit pe Vittorio Cozzoli, un profesor universitar pensionar. Cozzoli a văzut icoanele lui Ciprian Zancu, într-o expoziție, cu ocazia unui eveniment dedicat străinilor din Cremona. După această expoziție, Ciprian Zancu a fost numit, în Cotidianul La Provincia di Cremona, ”Maestrul icoanelor pe sticlă”.

A avut ocazia să-i lucreze profesorului 5 icoane, iar Vittirio Cozzoli l-a invitat să-l însoțească la diverse simpozioane despre artă, în care îi erau expuse lucrările și avea ocazia să vorbească despre pictura naivă ţărănească.

Pe lângă icoanele pictate pe sticlă, Ciprian Zancu și-a descoperit, în urmă cu doi ani, pasiunea pentru oul încondeiat.

Departe de țară, dar având în minte aspectul oului încondeiat din Bucovina, a făcut tot posibilul “să fure meserie”.

“Acum doi ani mi-am luat, de la Putna, o chișiță pentru încondeirea ouălor, dar nu a fost suficient, pentru că aveam nevoie să învăț tehnica. În cele din urmă, după mai multe încercări, am luat legătura cu doamna Timu Cristina Nina din Ciocănești. I-am vorbit despre această pasiune și despre dorința mea de a mă împlini în tehnica încondeierii oului. M-a înțeles, iar anul trecut mi-a trimis 10 chișițe și 20 de ouă cu diverse modele. Meseria se fură, iar eu am învățat tehnica încondeierii învățând din propriile greșeli și ascultând sfaturile doamnei Timu, căreia îi voi fi mereu recunoscător”, ne-a relatat Ciprian Zancu.

În ultimul an, fălticeneanul a încondeiat circa 200 de ouă, lucrând în special noaptea, dar nu s-a gândit că noua sa îndeletnicire îl va aduce din nou în atenția presei din Cremona.

O rudă a povestit unui jurnalist, de la Cotidianul La Provincia di Cremona, despre noua ocupație a lui Ciprian. Jurnalistul l-a vizitat acasă,  și a publicat un nou articol, pe data de 19 martie 2018. Povestea oului încondeiat de Ciprian Zancu a fost relatată apoi și de alte publicații, cum ar fi “Mondo Padano” (pe 23 martie 2018).

“Articolele au apărut în perioada premergătoare Paștelui catolic. Efectul a fost acela că au început oamenii să mă cunoască pe stradă sau în magazine. Toată lumea vrea să cumpere ouă încondeiate, italienii pentru că este ceva inedit, iar românii pentru că astfel își potolesc dorul de casă. Vă spun că în acest moment nu fac  față comenzilor pentru ouă încondeiate.”

Ciprian Zancu nu păstrează această pasiune doar pentru el, ci încearcă să fie un model și pentru alți români care trăiesc în Cremona.

În cadrul parohiei, care l-a ajutat când i-a fost mai greu, organizează activități cu copiii românilor și îi învață să picteze icoane și să încondeieze ouă. Mai mult a început să primească invitații și din alte localități pentru activități practice cu copiii.

Aceasta este pe scurt viața unui fălticenean plecat în străinătate pentru a asigura un viitor familiei sale.

Un om obișnuit, cu o slujbă care îi asigură un trai decent, cu o familie care trăiește românește prin tradițiile de acasă, cu pasiuni apreciate deopotrivă de români și italieni.

Sursa video: crhome.tv

ȘTIRI