Accesări: 584

interpret-andrei-argatu-1

Pasionat de muzică, Andrei Argatu este fălticeneanul care a decis că folclorul nu se poate pierde. Curiozitatea sa pentru sunetele digitale încă de la o vârstă fragedă l-a transformat într-unul dintre cei mai cunoscuți artiști care promovează folclorul altfel.

Tradițiile, datinile, obiceiurile, munca de la țară, precum și instrumentele sunt cele care îl inspiră și îl ghidează în reinventarea muzicii tradiționale populare. Însă cel care și-a lăsat amprenta cel mai tare asupra iubirii sale pentru folclorul românesc este chiar un membru al familiei.

,,Străbunicul meu obișnuia să cânte la fluier și la caval. Mergeam și petreceam foarte mult timp pe la țară. Plecam din urbanism pentru o gură de aer curat și proaspăt la poalele pădurii din satul Hârtop, unde se află casa străbunicilor mei”, a spus Andrei Argatu.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

La liceu a început să mixeze și astfel, să creeze primele sale piese care reprezintă o nouă abordare a folclorului. Această abordare modernă este și cea care a atras atenția altor artiști și i-a asigurat succesul pe care îl are astăzi.

,,Am produs un album pe genul Underground Folclor în 2012. Atunci m-a găsit Alexe Marius Andrei (Bean MC) din Subcarpați. A găsit albumul, l-a descărcat, l-a ascultat, i-a plăcut foarte mult, urmând ca după toate aceste lucruri să facă rost de numărul meu de telefon mobil. Am fost contactat de acesta și am acceptat să fac parte din Culese Din Cartier și familia Subcarpați. Da, spun familie, deoarece asta reprezintă ei pentru mine.O a doua familie”, a afirmat Andrei Argatu.

Concertele în diferite orașe ale țării și extinderea internațională a muzicii sale au creat un public doritor de a asculta piesele și de a se întoarce spre origini, spre folclorul românesc. Însă recunoașterea națională și internațională nu l-au făcut să uite de Fălticeni, ținând concerte și pentru cei de acasă.

,,Ne-am extins și internațional. Încă lucrăm și la acest concept pentru viitor”, a spus zâmbind fălticeneanul. ,,Publicul devine din ce în ce mai numeros. Mereu cu zâmbetul pe buze și plini de energie până la capăt. Sunt fericiți și nerăbdători de și mai multe cataloage de piese. Foarte frumos. Sunt oameni frumoși.”

Dedicat pasiunii sale, artistul reușește să îmbine timpul pentru învățat, ca student la medicină, cu cel de a crea muzică. Însă dorința fălticeneanului nu este de a merge mai departe în industria muzicală, ci doar de a crea muzică din pasiune.

,,În timpul facultății, obișnuiesc să accept doar în weekend concerte/evenimente. Dar în timpul săptămânii sunt la facultate și pus pe învățat.  Este un lucru să faci ceva din pasiune, din talent, să îți transformi talentul în bani fără să îți pierzi calitatea. Și alta e să o faci pentru bani (Industria)! Ceea ce reprezentăm noi, nu se numește industrie muzicală”, a spus Andrei Argatu.

Raluca Costea

student anul II
Facultatea de Științe ale Comunicării / Specializarea Jurnalism
Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca

andrei-argatu-2

ȘTIRI