Fălticeneanca Larisa Andreea Pălie va participa la Olimpiada Internațională de LecturăActualitate

Fălticeneanca Larisa Andreea Pălie va participa la Olimpiada Internațională de Lectură

       Accesări: 67

larisa-andreea-palie-nota-10-bac-2015

EXCLUSIV!

Prezență fălticeneană la un nou concurs între națiuni. După ce Lorena Davidel s-a întors cu medalie de bronz de la Olimpiada Internațională de Geografie organizată recent la Moscova, o altă absolventă de liceu din municipiu urmează să intre în focul probelor competiționale. Larisa Andreea Pălie va participa luna viitoare, în premieră, la Olimpiada Internațională de Lectură.

Concursul este programat să aibă loc la Colegiul Național Pedagocic ”Constantin Brătescu” din Constanța, în perioada 2 – 5
septembrie.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Larisa Andreea Pălie s-a remarcat anul acesta și la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română. Eleva Colegiului Național ”Nicu Gane” s-a clasat pe locul secund la câteva sutimi distanță de câștigarea primului loc.

Rezultatul excelent i-a asigurat un loc în Lotul lărgit al României din care fac parte 30 cei mai buni elevi pe această disciplină, 10 din clasele gimnaziale și 20 din ciclul liceal. La fel ca și în cazul Lorenei Davidel, pentru Larisa Andreea Pălie acesta va fi prima și singura participare la olimpiadă internațională.

”Sunt încântată că pot participa la altă olimpiadă”, ne-a declarat Larisa Andreea Pălie. ”Aș putea spune că este o experiență nouă pentru mine, având în vedere nivelul ridicat competiției. Sper într-un rezultat cât mai bun”.

Lotul lărgit al României va beneficia de un stagiu de pregătire finanțat de MECS, între 30 august și 2 septembrie.

La concurs se prezintă elevi din țară și străinătate care studiază literatura comparată formal sau nonformal. Întrecerea se desfășoară pe niveluri de vârstă și de pregătire, potrivit competențelor de lectură dobândite de elevi în context formal sau nonformal și în acord cu practicile competiționale internaționale.

Formatul competiției include cursuri și dezbateri susținute sau moderate de profesori din învățământul superior și din învățământul preuniversitar din țară și din afara acesteia, cu autoritate științifică și experiență în domeniul didacticii lecturii.

Olimpiada Internațională e Lectură va avea două etape de verificare, scris și oral, cu un timp de lucru de 3 ore urmând să se desfășoare în aceeași zi. La ambele secțiuni, participanții vor apela atât la conținuturile specifice disciplinelor din domeniul limbii și literaturii, cât şi la cultura lor generală, la experiența și la competența lor de lectură.

Proba de evaluare, probă scrisă, va fi susținută de participanți la finalul perioadei de cursuri.

Organizatorii au plănuit ca între cele două examinări, concurenții să ia masa de prânz și mai apoi să viziteze Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.

Rezultatele elevilor se vor aprecia de profesorii evaluatori cu punctaje de la 0 la 60. Doar la proba scrisă vor fi admise contestații. Afișarea rezultatelor și festivitatea de premiere vor alea loc pe 4 septembrie. Vor fi acordate și premii speciale care constau în sume de bani, cărți, obiecte de artă, excursii sau tabere în țară și străinătate.

Competiția se adresează elevilor din clasele a VII-a – a XII-a și este organizată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în parteneriat cu universități din țară și din afara țării, cu edituri, organizații nonguvernamentale, structuri asociative locale și instituții de cultură.

Rudy Hödl

ȘTIRI