Fălticeneanca Ana-Maria Cotun câștigă premiul I la Concursul Național de Comunicări Științifice la GeografieActualitate

Fălticeneanca Ana-Maria Cotun câștigă premiul I la Concursul Național de Comunicări Științifice la Geografie

       Accesări: 105

eleva-ana-maria-cotunDin nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. După ce a câștigat în primăvară aurul la Olimpiada Națională la Geografie, fălticeneanca Ana-Maria Cotun a obținut astăzi premiul I la geografie, la Concursul Național de Comunicări Științifice. Rezultatul confirmă încă o dată valoarea elevei pregătite de profesorul doctor Marcel Porof.

Competiția, rezervată elevilor de liceu, este găzduită de Colegiul Național ”Nicu Gane” în perioada 20 – 24 iulie și include trei secțiuni.

Ana-Maria Cotun, elevă în clasa a IX-a, și-a adjudecat locul I la secțiunea geografie fizică, în cadrul căreia s-a prezentat cu lucrarea ”Particularități paleomorfologice din bazinul mijlociu al râului Moldovița”. Ea a concurat pe teme științifice cu cei mai valoroși 35 de liceeni din România.

”Am avut emoții mai ales la prezentarea orală”, ne-a declarat Ana-Maria Cotun. ”Cu aceiași lucrare m-am prezentat la etapa județeană, unde am câștigat, de asemenea, locul I. Pentru concursul național, am îmbunătățit-o și prezentat-o și în scris comisiei de examinare”.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Lucrarea științifică se bazează pe o analiză comparativă între doi afluenți ai râului Moldovița, ce surprinde aspecte variate ale geografiei fizice.

Ana-Maria și-a pregătit materialul timp de patru luni, studiind și documentându-se din numeroase cărți de specialitate. Elaborarea temei de studiu s-a făcut sub îndrumarea profesorilor Marcel Porof și Gelu Clitnovici.

Lucrarea elevei de la Colegiul Național ”Nicu Gane”, s-a dovedit cea mai bună de la secțiunea geografie fizică. Membrii comisiei i-au acordat 42 de puncte pentru conținutul științific, iar la proba orală 46,50 puncte din 50 posibile.

Cu un total de 88,50 de puncte, fălticeneanca Ana-Maria Cotun s-a plasat pe primul loc în concurs, devansându-i pe Octavian Soare de la Colegiul Național ”Sfântul Sava” din București (88,25 puncte) și Dragoș Stancu de la Colegiul Național ”Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș (83,75 puncte).

Din comisa centrală de evaluare au făcut parte Profesorul universitar doctor Mihai Ielenicz (Facultatea de Geografie din București) în calitate de președinte, Inspectorul general profesor doctor Dan Steluța (Ministerul Educației și Cercetării Științifice) ca președinte executiv, alături de alți 18 profesori de la Colegii Naționale și Inspectorate Școlare Județene din Alba, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Neamț, Sibiu, Teleorman și Timiș.

La cele trei secțiuni ale competiției de la Fălticeni, geografie fizică, geografie umană și geografie mediului, s-au prezentat 120 de elevi din toată țara.

Rudy Hödl

ȘTIRI