Expoziție permanentă dedicată Centenarului Marii Uniri la Colegiul Național “Nicu Gane” FălticeniActualitate

Expoziție permanentă dedicată Centenarului Marii Uniri la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni

       Accesări: 188

O inedită expoziție permanentă, dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, prinde contur la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni.

Promotorii acestei expoziții sunt profesorii Catedrei de istorie și un grup de elevi ai liceului.

Treptat, corpul B al școlii se transformă de o zi la alta, iar grupul de inițiativă este convins că proiectul va fi definitivat până la începutul lunii decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri..

Transformarea a început chiar de la Cabinetul metodic al profeosorilor de istorie, continuă pe holurile clădirii, unde vor fi amplasate hărți vechi și ilustrații de epocă ale unor locații importante din provinciile României, ajunge în laboratorul de istorie, unde a fost amplasat un panou dedicat istoriei comunității locale, iar o sală de clasă alăturată va cunoaște o transformare aparte, după cum ne-a informat elevul Laurențiu Pelin. Alături de colegul său Rareș Fărtăiș și alți cinci voluntari din clasa a X a G, elevii vor ilustra pictural trecerea Fălticeniului prin cei 100 de ani de istorie a României Mari. Elevii se bucură și de sprijinul cunoscutului artist plastic humorean Radu Bercea, pe care l-am întâlnit la muncă, în timp ce transpunea pe un perete schița Străzii Mari din Fălticeni, desprinsă dintr-o fotografie din anul 1918.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Un alt proiect din anul celebrării Centenarului este și numărul special al revistei “Misterele Istoriei”, care va fi publicat în această lună, după cum ne-a informat redactorul-șef al publicației, eleva Roxana Robescu.

Cronica de Fălticeni vă prezintă un scurt reportaj realizat la Colegiul Național “Nicu Gane”, în urmă cu câteva zile.

Despre acest proiect ne-a vorbit profesorul Codrin Bența.

“Vrem să comemorăm cât mai bine cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire. Am început aici, la Cabinetul de istorie, cu un panou dedicat istoriei comunității locale, un panou care să ne arate practic, în fotografie veche, cum arăta Fălticeniul altădată și trecerea în timp a orașului spre modernitate.

În sala alăturată încercăm să ilustrăm pictural evoluția în timp a orașului, de la cum arăta el în anii Marii Uniri și până în momentul de față, cum s-a ajuns cu aspectul contemporan al Străzii Mari, al falezei”, dacă îi spunem așa, în termeni moderni.

Să apreciem dacă evoluția este cea pe care ne-o dorim noi sau este cea pe care timpul ne-a forțat să o acceptăm, din privirea pe care putem să o aruncăm peste felul cum arăta orașul vechi altădată, în 1918, și cum arată astăzi, în 2018. Și apoi, din această privire comparativă, poate pe viitor o să găsim soluții urbanistice mai bune pentru felul în care Fălticeniul ar putea să arate.

Inițiativa aparține Catedrei de istorie, colegii profesori susțin ideea iar direcțiunea școlii o apreciază așa cum se cuvine. Încercăm prin acestea să contribuim și la un mediu ambiental mai prielnic, mai bun pentru educație aici la Colegiul Național Nicu Gane”, dar și la ceea ce ar trebui să facă fiecare pentru amintirea Centenarului și a Marii Uniri.

 Radu Bercea este un prieten vechi, un prieten bun. În mai multe rânduri ne-a sprijinit în inițiativele pe care le-am avut cu asociația Spirtit Liber”. El a venit de mai multe ori și ne-a oferit expoziții legate de felul în care comunismul a fost o experiență nefastă în istoria neamului românesc. O experiență mai puțin plăcută pe care el a cunoscut-o în temnițele comuniste și a încercat să le povestească copiilor cum erau timpurile de atunci, cu puteai să ajungi să fii închis la fel ca și el fără motiv și să le spună că până la urmă e de dorit să nu ne mai gândim vreodată la comunism într-un sens pozitiv.

Pe lângă felul în care artistul ne-a sprijinit cu expoziția legată de comunism, de mai multe ori a venit la școala noastră și le-a vorbit copiilor, a încercat să participe și la programul de activități extrașcolare pe care îl avem noi.

Am avut excursii pe care le-am făcut împreună, am mers și în Italia, în Grecia, anul acesta am mers în Țările de Jos. El este un drumeț al timpurilor noastre și la vârsta de 82 de ani să știți că încă își dorește să mai vadă și să facă multe lucruri și asta ne bucură mult. Pentru noi este un exemplu de om, de caracter. Chiar și acum plănuim să mergem împreună la Peleș. Ne apropiem de o serbare de 10 mai, cu Ziua Monarhiei, și vrem să fim acolo la Peleș, că suntem noi monarhiști sau nu, este o sărbătoare națională și trebuie să o parcurgem așa cum se cuvine. Pe viitor el dorește să ne mai susțină și inițiativele artistice, dar și cele culturale, și sperăm să fie cât mai lungă această colaborare.

Istoria comunității locale” este și un curs opțional pe care îl avem noi, de mulți ani, cred că de cel puțin 10 ani. Cabinetul sprijină imagistic demersul pe care îl facem de a cunoaște mai bine istoria comunității locale, la fel cum și în sălile de clasă alăturate vor fi imagini care să reprezinte până la urmă într-un complex de formație vizuală și textuală, felul cum a evoluat comunitatea locală în contextul județean și național.

Cam așa vrem să privim Centenarul și apoi, chiar în parterul corpului B, există și un cabinet de istorie a Europei, un muzeu virtual. Aici vedem în ce fel comunitatea se integrează și în plan național și european, cam asta este ceea ce vrem să facem și prin mesajul pe care vrem să-l trimitem elevilor, că până la urmă suntem membri ai unei comunități europene și trebuie să gândim cât mai unitar unii cu alții viziunea de viitor pe care trebuie să o avem.”

ȘTIRI