Expoziție de animale marine fosile la Muzeul Apelor din Fălticeni. S-au împlinit 109 ani de la nașterea academicianului Mihai BăcescuLocal

Expoziție de animale marine fosile la Muzeul Apelor din Fălticeni. S-au împlinit 109 ani de la nașterea academicianului Mihai Băcescu

       Accesări: 367

Pe data de 28 martie s-au împlinit 109 ani de la nașterea academicanului Mihai Băcescu, fondatorul Muzeului de Științe ale Naturii Fălticeni, în prezent Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”.

Cu prilejul acestui moment aniversar, muzeografii fălticeneni au pregătit o nouă expoziție care începând din această săptămână este deschisă vizitatorilor care trec pragul muzeului, ne-a informat șefa secției muzeale Maria Crăciun.

Este vorba despre peste 40 de exponate, animale marine fosile (celenterate, echinoderme, moluște și vertebrate), donate muzeului de colecționarul italian Zuffa Marco și Iuliana Nechita.

Inaugurarea expoziției a avut loc în prezența unui grup de elevi de la Colegiul Național „Nicu Gane” și a profesorului Dan Cojocaru.

„Viața l-a situat pe academicianul Mihai Băcescu în preajma unor mari personalități, care l-au înțeles și i-au apreciat pasiunea pentru cunoașterea mării: Ion Borcea, Grigore Antipa, Paul Bujor, Emil Racoviță.

Numele lui Mihai Băcescu este legat de școala românească de oceanologie biologică și ecologie marină, ale căror fandator este.

La recomandarea savantului Grigore Antipa, în anul 1940, a fost numit șef de secție la Muzeul Național de Istorie Naturală din București, iar la 5 februarie 1946 a devenit director adjunct al acestei instituții.

Pentru meritele sale a primit invitația de a participa la mai multe expediții oceanice, încheiate cu importante colecții de animale marine aduse și cercetate în țară, între altele descriind peste 300 de specii noi pentru știință.

Despre activitatea publicistică a academicianului Băcescu este suficient să amintim că s-au tipărit aproape 500 de lucrări științifice, cărți, articole de muzeologie, oceanologie, ecologie, etnozoologie.

Ca muzeolog, între anii 1944-1948 a deținut funcții de conducere la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, preluând și îmbunătățind ideile predecesorilor săi cu privire la rolul muzeelor în viața științifică și culturală.

În anul 1982 a înființat la Fălticeni un Muzeu de Științele Naturii. Din anul 1993 muzeul a primit numele ctitorului său”, a precizat Maria Crăciun.

GALERIE  FOTO EXTINSĂ

ȘTIRI