Expoziția Departamentului Centenar din Iași dedicată Unirii Basarabiei cu România vernisată la FălticeniCultură

Expoziția Departamentului Centenar din Iași dedicată Unirii Basarabiei cu România vernisată la Fălticeni

       Accesări: 281

Joi, 10 mai, la orele 13 și 17, Asociația Fălticeni Cultural împreună cu Asociația Spirit Liber au continuat activitățile dedicate Marii Uniri.

Manifestările au început cu un simpozion, la Colegiul Național “Nicu Gane”, legat de ziua de 10 mai, una dintre zilele naționale ale românilor (Ziua Independenței României), apoi a fost prezentat un film artistic din cadrul Caravanei Unire prin Cultură

 “Un proiect cultural îndrăzneț, aflat la început, pe care îl derulăm la Fălticeni, dar există invitații din alte localități ale județului și sperăm că până pe 1 Decembrie 2018, când vom pleca spre Alba Iulia cu 100 de tineri, să prezentăm cât mai multe filme. Astăzi un film artistic, Carol I, evident pe data de 10 mai, pentru că a ajuns pe 10 mai în România, în 1866, a declarat independența în 1877, și a fost încoronat rege al românilor în 1881”, ne-a decalarat președintele Asociației Fălticeni Cultural, preotul Liviu Mihăilă..

În Sala „Draga Olteanu Matei” a fost vernisată o expoziție dedicată Unirii Basarabiei cu România, care cuprinde 22 de panouri cu informații și imagini inedite, realizate de Departamentul Centenar de la Iași, coordonat de fălticeneanul Daniel Șandru. Expoziția va circula în liceele din Fălticeni dar și în alte localități ale județului Suceava.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

“Suntem într-o colaborare cu cei de la Primăria Iași și îi mulțumim coordonatorului Centenarului de acolo, domnului profesor universitar doctor Daniel Șandru. El ne-a pus la dispoziție această expoziție. Va fi expusă în Fălticeni, la Sala Draga Olteanu Matei, după care va merge câte 3-4 zile în fiecare liceu din Fălticeni, apoi, vom ajunge cu ea și la Suceava, suntem invitați și la Siret. Vor fi și alte expoziții. Se pregătește o expoziție frumoasă legată și de Unirea Bucovinei cu România. O colaborare interesantă, la fel ca și cea cu Ateneul din Iași. Mergem cu teatrul fălticenean, iar ei vin cu trupa profesionistă la Fălticeni. Expoziția oferă multe informații, este practic o lecție de istorie”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.

Expoziția și filmul au fost prezentate publicului de profesorul Codrin Bența, de la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni.

„Cam puțin se face de la centru. Încercăm noi să facem câte ceva. Dacă avem voluntari, dacă sunt asociații care contribuie la planul acesta de comemorare a Centenarului, cu atât mai bine. Încercăm să arătăm că trebuie să fim conștienți de unitate și de necesitatea unității pe mai departe”, a declarat prof. dr. Codrin Bența.

Săptămâna viitoare, Asociația Fălticeni Cultural îi invită pe fălticeneni la teatru. În cadrul parteneriatului cu Ateneul din Iași, marți, 15 mai, de la ora 12, va fi prezentat spectacolul pentru copii “Păcală și Tândală”, iar de la ora 17, pentru elevi și adulți, actorii ieșeni vor pune în scenă spectacolul “1+1=3”.

Nu în ultimul rând,  pe 17 mai, va fi prezentat un film închinat eroilor României. “Eroii nu mor niciodată”,  este un film ralizat de Camelia Moise, în colaborare cu Agerpres. Filmul va fi prezentat în aceeași zi, în peste 100 de comunități din România și Republica Moldova.

ȘTIRI