Exporturile de buşteni, cherestea şi lemn de foc vor fi oprite până la 31 augustActualitate

Exporturile de buşteni, cherestea şi lemn de foc vor fi oprite până la 31 august

       Accesări: 146

busteni-padure

Decizie fermă. Exportul de material lemnos urmează să fie suspendat timp de trei luni. Prevederea apare într-un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor care intră de sâmbătă în dezbatere publică.

Un al doilea proiect prevede monitorizarea exporturilor de material lemnos, astfel că orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.

Aceasta va fi emisă de Institutul Național de Statistică, cu avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

„Cele două proiecte de act normativ au fost elaborate având în vedere amploarea tăierilor ilegale de pădure din ultimii 10 ani, efectele acestora asupra sănătății și siguranței cetățenilor, precum și impactul asupra mediului. Stoparea tăierilor ilegale vizează interesul public, constituind situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, se arată în comunicatul Guvernului României.

Măsura se declanșează în contextul controverselor politice legate de modificarea Codului Silvic. Cele două proiecte vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern.

În România se prelucrează 12 milioane metri cubi de masă lemnoasă, iar 7 milioane metri cubi sunt destinați încălzirii și altor utilizări.

Rudy H.

ȘTIRI