Experiențe europene la Colegiul „Vasile Lovinescu”Educație

Experiențe europene la Colegiul „Vasile Lovinescu”

       Accesări: 378

Oaspeți de peste hotare au revenit la Colegiul „Vasile Lovinescu”. Experiențele europene continuă la unitatea de învățământ fălticeneană, gazda unei întâlniri din cadrul proiectului Erasmus+ 2017-1-ES01-KA201-038189 ce poartă denumirea „Are the gender stereotypes determining an in-egalitarian society?” (Stereotipurile de gen determină o societate în egalitarianism:”). Activitatea s-a desfășurat în perioada 21 – 25 mai, în cadrul acțiunilor din săptămâna „Școala Altfel”.

Participanții din Franța, Italia, Spania și Turcia au vizitat mai întâi școala, după care au luat parte la activitățile educative ale liceenilor, în acest fel reușind să cunoască sistemul de învățământ românesc.

Gazdele au profitat de ocazie și au adus în atenție cultura, dar și tradițiile care ne definesc ca nație.

În cadrul proiectului Erasmus+ s-a desfășurat întâlnirea de analiză a activității desfășurate în primul an, axată pe identificarea stereotipurilor de gen întâlnite în limbile spaniolă, italiană, română și franceză, a vocabularului specific și a organizațiilor feministe.
Totodată s-a evidențiat ilustrarea stereotipurilor despre femei și bărbați în literatură, istorie, arte vizuale, mass-media și muzică, roluri și locuri ale femeilor și bărbaților în societate și în viața publică, măsuri împotriva violenței domestice.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

După dezbaterea din cadrul întrunirii, oaspeții din cele patru țări europene au făcut o vizită de studiu la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, în ton cu tematica activității, unde au analizat imaginea femeii în opera marelui sculptor.

Profesorii Colegiului „Vasile Lovinescu” i-au invitat apoi să asiste la piese de teatru, activități sportive, sesiuni de conducere auto făcute pe simulator și autoturismele-școală, dar și la activități practice.

Pentru a cunoaște mai bine latura spirituală și meșteșugărească, istoria acestor locuri și frumusețile naturale, participanții din cadrul proiectului au vizitat mânăstirile Moldovița și Voroneț, atelierele de olărit de la Marginea, salina de la Cacica, Pietrele Doamnei, Cetatea de Scaun a Sucevei.

Excursia tematică a fost realizată în comun cu elevii români. Un moment aparte l-au constituit activitățile sportive și culturale realizate împreună, atât în cadrul școlii cât și la complexul de agrement „Nada Florilor”.

Gazdele spun că cea mai apreciată activitate la care au asistat tinerii din Franța, Italia, Spania și Turcia a fost expoziția culinară realizată de elevii și profesorii școlii, expoziție realizată în cadrul proiectului educativ „Tradiții culinare, identitate culturală.”

Elevii, profesorii români și străini au fost invitați să cunoască mai bine preparatele culinare tradiționale din toate zonele țării, obiectele și costumele tradiționale, muzica populară și dansurile.

Coordonatorul proiectului din Spania, IEX Lloixa (San Juan d′Alacant), împreună cu partenerii externi ITE P. Savi din Italia (Viterbo) și ISSEC Pigier din Franța (Toulouse) au apreciat în mod deosebit ospitalitatea românească, dar și calitatea activităților desfășurate.

Ei au subliniat nivelul ridicat de cunoaștere al limbii engleze și implicarea participanților români, a tuturor elevilor și cadrelor didactice, a comunității locale și a părinților.

FACEBOOK SHARES:

ȘTIRI