Evoluţia pestei porcine la graniţa României menţine gradul de alertă ridicat în judeţul SuceavaRural

Evoluţia pestei porcine la graniţa României menţine gradul de alertă ridicat în judeţul Suceava

       Accesări: 161

Centrul Local de Combatere a Bolilor Suceava, reunit la începutul săptămânii pentru a dezbate măsurile de supraveghere, prevenire şi control ale pestei porcine, a decis menţinerea gradului ridicat de alertă în judeţul Suceava.

Potrivit unei adrese primite de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pesta porcină africană evoluează în prezent în Ucraina, la mică distanţă de judeţul Botoşani.

ANSVSA a transmis instrucţiuni către DSVSA judeţene aflate la graniţele de N-E ale României despre măsura închiderii târgurilor, expoziţiilor şi aglomerările de animale pentru specia suine, pe perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la Punctele de Inspecţie la Frontieră şi a controalelor bagajelor călătorilor.

În data de 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.

Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul.

Pesta porcină africană poate ridica probleme deosebite, datorate pierderilor economice enorme derivate din costurile controlului bolii, precum şi din restricţiile de lungă durată (cel puţin doi ani de la stingerea ultimului caz) impuse comerţului şi exportului cu porcine, în teritoriile unde evoluează.

Până în prezent, nu au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul României.

        “Institiţia Prefectului – judeţul Suceava va transmite o circulară către Unităţile Locale de Sprijin (primării), prin care va solicita acestora să acorde tot sprijinul pentru prevenirea evoluţiei bolii pe teritoriul judeţului Suceava. În vederea evitării evenimentelor epidemiologice nedorite referitoare la pesta porcină africană pentru cât mai mult timp, se va menţine un grad de alertă crescut”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului.

Măsurilor de profilaxie a bolii se orientează spre instruirea tuturor factorilor implicaţi, a crescătorilor de suine din sectorul comercial şi non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică, a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite pestei porcine africane şi a aplicării măsurilor specifice de control.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

 

 

 

ȘTIRI