Evenimente publice la Suceava în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col UterinSănătate

Evenimente publice la Suceava în Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

International Cervical Cancer Prevention Association – ICCPA a lansat în 2007 „Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin“ (SEPCCU) cu scopul de a spori conștientizarea publică în privința prevenției cancerului cervical.

În anul 2018, evenimentul, ajuns la ediția a 12-a, se va desfășura în perioada 28 ianuarie – 3 februarie.

La nivelul județului Suceava, acest eveniment va fi marcat prin distribuirea materialelor informative (postere şi broşuri cu conţinut informativ) prin reţeaua de medicină de familie şi asistenţi medicali comunitari; difuzarea de informaţii pentru populaţie pe website-ul instituţiei; organizarea unor standuri tematice în cadrul spitalelor din judeţ, punerea la dispoziţie de materiale informative în spaţiile de aşteptare din cadrul spitalelor si la cabinetele medicilor de familie.

Campania din acest an se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babes Papanicolau: barieră simplă și eficientă împotriva cancerului cervical!” și are ca scop conștientizarea pe scară largă a populației feminine românești în privința căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an se focalizează pe reducerea riscului și amplificarea prevenției.

În cadrul programelor naționale de depistare a cancerului de col care se derulează în județul Suceava din anul 2012, au fost testate un număr de 9.554 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Dacă în 2016 au fost testate doar 1.084 de femei, numărul acestora a crescut în anul 2017 la 1.362, la 20 dintre acestea depistandu-se diverse anomalii care au fost investigate și tratate.

Testările sunt efectuate prin rețelele organizate ale Spitalului Județean Suceava și ale Spitalului Municipal Fălticeni, rețele care includ medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială, medici ginecologi și medici anatomo-patologi.

Ministerul Sănătății a alocat în anul 2017 suma de 73.000 pentru acest program județului Suceava iar acesta va continua și în anul 2018 urmărind includerea în program și a altor unități medicale pentru a veni mai mult în sprijinul femeilor din județ.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecției cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecții și leziuni, vaccinarea HPV înainte de începerea activității sexuale ar putea fi de asemenea o soluție.

Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babeș Papanicolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

Prevenția prin practicarea testării Babeș-Papanicolaou după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinei de familie și al fiecărei persoane de gen feminin.

Facebook Comments

ȘTIRI