Eurespal este retras de pe piața româneascăSănătate

Eurespal este retras de pe piața românească

       Accesări: 526

Este oficial. Unul dintre cele mai folosite medicamente împotriva tusei este retras de pe piaţă. Eurespal, un produs folosit la copiii de peste 2 ani, dar şi la adulţi, nu mai poate fi comercializat nici în România.

Semnalul de alarmă a fost tras de Autoritatea Franceză a Medicamentului, care a suspendat autorizaţia de punere pe piaţă.

Potrivit autorităţilor franceze, care au declanşat retragerea produsului, există indicii că substanţa activă din medicament ar provoca tulburări de ritm cardiac.

O măsură similară a fost luată și în țara noastră.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Agenția Națională a Medicamentului a cerut farmaciilor, spitalelor și distribuitorilor să retragă de pe piață siropul de tuse pentru copii Eurespal, dar și comprimatele cu eliberare prelungită.

Eurespal, un produs împotriva tusei, este folosit frecvent în boli respiratorii.

În urma testelor, care au vizat acest preparat al laboratoarelor din Franța, a fost identificat un potenţial efect al unei substanţei active, „fenspirida”, privind apariţia tulburărilor de ritm cardiac.

Decizia de retragere a fost anunţată de producător în toate ţările în care era vândut medicamentul, sub diferite denumiri comerciale. În România, unde “Eurespal” este recomandat masiv în bronşite şi pneumonii, notificarea a ajuns în farmacii de săptămâna trecută.

În formă de sirop, cea potrivită pentru copiii de peste 2 ani, Eurespal era singurul antitusiv şi bronhodilatator care putea fi obţinut cu prescripţie medicală cu compensare 100%.

În următoarele zile, autorităţile ar trebui să trasmită către medici o variantă de înlocuire, astfel încât să nu existe un impact financiar asupra pacienţilor.

ANMDM a avizat inițierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor și farmaciilor, cu obligația titularului autorizației de a transmite ulterior ANMDM situația cu seriile și cantitățile retrase.

Autorităţile îi sfătuiesc pe pacienţi să raporteze efectele adverse pentru orice medicament, dacă acestea nu apar în prospect.

ȘTIRI