Eroii comunei Preutești comemorați în ziua Înălțării DomnuluiRural

Eroii comunei Preutești comemorați în ziua Înălțării Domnului

       Accesări: 924

Eroii nu mor niciodată. Oamenii satului Huși care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă nu au fost uitați de urmașii lor, cei care astăzi se bucură de libertate. În ziua în care se prăznuiește Înălțarea Domnului, în liniștita așezare dintre dealurile zonei Fălticeni s-a oficiat un ceremonial în amintirea celor care și-au apărat patria cu prețul vieții.

Un ceremonial deosebit s-a desfășurat în satul Huși, localitate unde s-a ridicat în urmă cu mai mulți ani un monument al eroilor.

Până la ceremonialul propriu-zis, un grup de subofițeri și ofițeri ai Ministerului Administrației și Internelor, cadre active sau în rezervă, au defilat în grup spre monument, pe acordurile cântecului „Treceți batalioane române Carpații”.

În fruntea acestuia s-a aflat primarul Ion Vasiliu, ofițer de carieră, arma pompieri, care le-a transmis celor prezenți bun regăsit și salutul creștinesc „Hristos S-a Înălțat”. Opt gospodine ale satului și doi copii, toți îmbrăcați în port popular, l-au întâmpinat cu pâine și sare, edilul comunei Preutești urându-le prosperitate concetățenilor din Huși.

Copii, tineri, adulți și bătrâni s-au adunat la evenimentul comemorativ deschis cu slujba de pomenire pentru cei trecuți din viață.

A urmat un scurt moment artistic, în care copiii satului au interpretat câteva cântece patriotice, după care s-a intonat imnul României pentru ca mai apoi să urmeze depunerile de coroane din partea Primăriei Preutești, Consiliului Local Preutești, Cadrelor militare în rezervă, ISU Suceava, Școlii Gimnaziale Preutești.

Preotul paroh din Huși și-a încheiat serviciul religios cu o cuvântare în care a punctat însemnătatea sărbătorii „Înălțarea Domnului”, trecând apoi la faptele eroice ale militarilor, lupta pentru libertate și credință, cât și unele momente istorice importante din istoria românilor pe care le-a legat cu misiunea și rolul Bisericii Ortodoxe în vremurile de restriște.

La rândul său, primarul Ion Vasiliu a subliniat faptul că astăzi, de Ziua Eroilor, se marchează o zi istorică pentru satul Huși.
Edilul comunei i-a mulțumit preotului pentru slujba de pomenire oficiată și oamenilor din sat care nu și-au uitat eroii.

Momentul comemorativ s-a încheiat cu o agapă.

Autoritățile din Preutești au organizat în aceeași zi, pe 25 mai, festivități similare și în celelalte sate ale comunei: Arghira, Basarabi, Mănăstioara și Preutești.

ȘTIRI