PreaSfințitul Episcop Ghenadie s-a stins din viață la 81 de ani: Arhiereul va fi înmormântat la Mănăstirea SlătioaraReligie

PreaSfințitul Episcop Ghenadie s-a stins din viață la 81 de ani: Arhiereul va fi înmormântat la Mănăstirea Slătioara

Doliul în lumea monahală. Un arhiereu al Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România a trecut la cele veșnice. P.S. Ghenadie Băcăoanul împlinise de câteva zile vârsta de 82 de ani.

Episcopul a murit astăzi. El și-a petrecut ultimii ani din viață la Mănăstirea Slătioara, din comuna Râșca, unde se află sediul administrativ și religios al BORSV.

Preasfinţitul Episcop Ghenadie Băcăoanul s-a născut la 19 iunie 1936 în localitatea Tămădău, judeţul Ilfov, primind din botez numele Gheorghe, nume care mai târziu avea să amintească de mărturisirea de credinţă şi dârzenia în faţa necredincioşilor, întocmai cu cea a Sfântului Mucenic Gheorghe.

Încă din copilărie primeşte o aleasă educaţie religioasă, frecventând în mod regulat slujbele mănăstirii Copăceni.

El va intra de tânăr în rândul obștii monahale urmeazând exemplul unchiului său, condamnat la ani grei de pușcărie pentru mărturisirea de credință.

P.S. Ghenadie pășește mai întâi în obştea chinoviei Copăceni, în vremea stăreţiei renumitului ascet şi om al rugăciunii, arhimandritul Martinian Comănici.

Doi ani mai târziu, datorită presiunilor din partea statului asupra bisericii este nevoit să se retragă la Mănăstirea Slătioara, unde, după săvârşirea stagiului militar, este tuns în monahism de către Părintele Arhimadrit Dionisie.

La vârsta de 28 de ani, în noiembrie 1964 este hirotonit diacon, de către Sfântul Glicherie, iar patru ani mai târziu este hirotonit preot de către P.S. Episcop Metodie.

Îndeplineşte o aleasă activitate pastorală în mai multe judeţe ale ţării, precum Bacău, Tulcea, Constanţa, Botoşani, Suceava.

În 1985 este hirotonit arhiereu de către Î.P.S. Silvestru, P.S. Demosten şi P.S. Vlasie, primind numele de „Băcăuanul”.

Om curajos și plin de credință, episcopul Ghenadie este cel care pornește zidirea bisericii Mănăstirii Moişa, deși autoritățile comuniste au interzis cu desăvârşire ridicarea sfântului lăcaș, riscând o pedeapsă, care s-ar fi soldat cu ani grei de temniţă.

Cu toate acestea, biserica Mănăstirii Moişa, unde se nevoiesc și astăzi 40 de monahii, a fost finalizată și sfințită spre slava lui Dumnezeu.

P.S. Episcop Ghenadie Băcăuanul, unul dintre decanii de vârstă ai Sfântului Sinod, s-a remarcat ca duhovnic al mai multor mănăstiri şi schituri de monahii din cadrul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.

El a făcut parte din sinodul arhieresc care a participat în 1998 la canonizarea Sfântului Ierarh Glicherie.

Preoții și înalții ierarhi din țară și străinătate au transmis mesaje de condoleanțe, exprimându-și regretul pentru pierderea unui ierarh cu o înaltă viață spirituală și morală.

Episcopul Ghenadie va fi înmormântat marți, 24 iunie, la Mănăstirea Slătioara. Slujba va începe la ora 10, după Sfânta Liturghie.

Facebook Comments

ȘTIRI