Elevul fălticenean Dimitrie Cielecki obține două medalii de argint la Olimpiadele Națională de Fizică și AstronomieActualitate

Elevul fălticenean Dimitrie Cielecki obține două medalii de argint la Olimpiadele Națională de Fizică și Astronomie

       Accesări: 1301

Motive de mândrie pentru învățământul local. Elevul Dimitrie Cielecki s-a făcut din nou remarcat în cel mai important act al competițiilor școlare din țara noastră. Calificat la două olimpiade naționale, reprezentantul Colegiului ”Nicu Gane” s-a întors acasă cu două medalii de argint.

Prima medalie i-a revenit în cadrul Olimpiadei Naționale de Fizică.

Concursul desfășurat la Timișoara l-a pus pe fălticeneanul de 17 ani față în față cu cei mai buni dintre cei mai buni elevi ai țări. Dimitrie Cielecki este în creștere valorică, anul trecut el reușind să-și adjudece medalia de bronz. Anul acesta are medalia de argint.

Câteva sutimi l-au despărțit de medalia de aur, însă este foarte mulțumit cu performanța obținută. 

Imprumutul Promotional de Sarbatori

”Un concurs foarte greu și solicitant. Dar a fost o experiență. A fost foarte bine.”, spune singurul elev din Fălticeni care anul acesta a participat la două olimpiade naționale. ”M-am pregătit mult, dar cel mai important este rezultatul final.”

Marcel Ciuruș, profesorul care l-a îndrumat la fizică pe elevul olimpic, susține că se aștepta la medalia de argint.

Determinarea și ambiția l-au condus pe Dimitrie, un tânăr autodidact și inteligent, spre succes. Performanță este excelentă, spune îndrumătorul său, în condițiile în care volumul de studiu, dificultatea subiectelor, dar și concurența este mare, iar datele de participare, între olimpiada de fizică și cea de astronomie, sunt foarte apropiate.

”Mă așteptam la argint, ținând cont că el a participat la două olimpiade. Dimitrie este într-o continuă creștere. Este foarte bine organizat și a dat dovadă de maturitate peste vârsta lui.”, explică profesorul de fizică Ciuruș. ”Știe ce vrea și își atinge obiectivele. Seriozitatea care îl caracterizează, îl ajută în drumul lui spre performanță. Este o plăcere să lucrez cu el și în același timp ușor! Eu îi dau ideile, îl îndrum, iar munca cea serioasă este făcută de Dimitrie.”

Pasionat de cosmologie elevul Colegiului ”Nicu Gane” și-a propus să participe anul acesta în premieră la Olimpiada de Astrologie și Astrofizică. Debutul a fost de bun augur. Ajuns la faza națională, Dimitrie Cielecki s-a numit surpriza concursului unde s-au elevi mult mai experimentați, cu 4-5 ani de competiții la activ, nu au urcat anul acesta pe podium.

Medalia de argint este recompensa pentru cele 7 luni de pregătire asiduă. De anul trecut, din noiembrie, el s-a pus serios pe studiat.

”Din noiembrie am început să învăț la Astrofizică. Am reușit să depășesc munca altor elevi de mulți ani.”, explică medaliatul cu argint din Fălticeni. ”Am debutat cu medalie de argint și asta este încântător pentru mine și cei din jur. Sunt foarte mulțumit de rezultat.”

Dimitrie a avut un îndrumător pe măsură: profesorul doctor Petru Crăciun.

Coordonatorul lotul național olimpic de astrologie și astrofizică l-a ajutat pe elevul Colegiului Nicu Gane să ajungă la vârful competiției. Așteptările profesorului au fost confirmate.

”S-a pregătit foarte mult pentru olimpiadele naționale. Merită din plin medalia obținută.”, spune profesorul Crăciun.”Să nu uităm că la mijloc mai sunt și orele de curs, care pe lângă cele de pregătire pentru astfel de competiții deloc ușoare. Toate acestea înseamnă un efort intelectual deosebit.”

ȘTIRI