Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Basarabi au început anul școlar într-un nou și modern edificiuActualitate

Elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Basarabi au început anul școlar într-un nou și modern edificiu

       Accesări: 321

Satul românesc este valorizat prin educație. Dacă în unele localități școlile sunt în plin proces de reabilitare, în comuna Preutești s-a deschis cea mai modernă unitate de profil din zona Fălticeni, obiectiv menit să asigure condiții ideale de studiu. După ani buni de așteptare, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale Basarabi au pășit într-o nouă școală.

Realizată printr-un proiect cu fonduri europene, demarat în urmă cu 6 ani, clădirea întrunește standardele și cerințele care se impun unei unități de învățământ moderne.

Autoritățile comunei Preutești au ținut ca inaugurarea să aibă loc înainte ca, pe holurile celei mai noi școli din județul Suceava, clopoțelul să sune pentru prima oară.

Duminică, 10 septembrie, s-a desfășurat evenimentul care a marcat finalizarea proiectului și predarea obiectivului către beneficiar, sistemul educațional local.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Numeroși invitați

La festivitatea au participat primarul Ion Vasiliu, alături de numeroși invitați, senatorul Ioan Stan, deputatul Alexandru Rădulescu, primarul Cătălin Coman, inspectorul general Gheorghe Lazăr, inspectorul Petru Crăciun, directorul Neculai Șchiopoaia, noua directoare adjunctă Gabriela Dumbrăvanu și profesorul coordonator Ciprian Ciocan. Printre invitați s-au numărat și foști profesorii ai școlii din Basarabi.

Evenimentul a fost deschis cu slujba de sfințire, oficiată de doi preoți, după care au urmat discursuri ale invitaților.

Primarul Ion Vasiliu a trecut în revistă etapele care au condus la realizarea și finalizarea proiectului de construire al școlii. El a subliniat faptul că există un întreg proces de reabilitare al unor alte instituții de învățământ din comună ce au aprobarea finanțată.

Momente emoționante

Zeci de părinți și copii au rămas până la finalul evenimentului, curioși să vadă cum arată noua școală unde vor învăța, atât elevii din ciclul primar și gimnazial cât și preșcolarii.

La eveniment au fost invitați și foști profesori care pe lângă bucuria revederii colegilor de breaslă mai tineri au trăit cu emoție momentul inaugurării.

Panglica noului obiectiv a fost tăiată de edilul comunei Preutești, alături de directorul Neculai Șchiopoaia și profesorul coordonator Ciprian Ciocan.

De la conacul boieresc la școala

Până acum copii învățau într-un local din apropiere, un fost conac boieresc. Ani la rând aici s-au format numeroase generații de elevi. 2017 este anul în care elevii din Basarabi au, în sfârșit, o școală care îndeplinește cerințele actuale.

Dascălii s-au arătat încântați de tot ceea ce le oferă acum unitatea în care vor profesa. Elevii și părinții au pășit curioși și deopotrivă bucuroși în noul edificiu care lasă în urmă imaginea conacului școală.

Foștii profesori au putut face o comparație între atunci și acum, și au spus cu zâmbetul pe buze că și-ar fi dorit și ei pe vremea lor o școală ca aceasta.

Urmează noi lucrări de amenajare pentru curtea școlii care se vor încheia pe parcursul acestei toamne.

Condiții ca la oraș

Lucrările au început în anul început în primăvara anului 2011. Proiectul s-a finalizat după șase ani și jumătate, însă așteptarea a meritat.

Școala dispune de spațiu generos pentru fiecare clasă. Sălile de studiu au un aspect plăcut, fiind dotate cu mobilier nou, parchet, instalații termice, electrice, bănci noi și materiale informative afișate la vedere. Pe durata sezonului rece, încălzirea va fi asigurată de o centrală pe lemne.

Unitatea de învățământ dispune de grupuri sanitare moderne, dar și de sisteme moderne pentru situațiile de urgență.

Școala Gimnazială Basarabi oferă condiții ca la oraș.

Pentru cele 13 cadre didactice și cei 160 elevi, noul an școlar începe într-un cadru total diferit, ambient plăcut și stimulativ care crează premisele unui act educativ de calitate.

ȘTIRI