Elevii școlilor din Arghira, Basarabi și Preutești vor planta 1.000 de puieți în cadrul campaniei „Luna Mediului”Rural

Elevii școlilor din Arghira, Basarabi și Preutești vor planta 1.000 de puieți în cadrul campaniei „Luna Mediului”

       Accesări: 636

Toamna nu se numără doar bobocii, ci și puieții. Campaniile „verzi” sunt în centrul atenției în această perioadă în care natura prinde noi rădăcini sănătoase cu ajutorul pomilor tineri. Cum zilele acestea condițiile meteo sunt prielnice, sădirea pomilor tineri va fi numai potrivită pentru plantare.

Una dintre acțiunile lunii octombrie se va desfășura în comuna Preutești, localitate unde sunt programate  două activități de plantare cu mobilizarea comunității.

Campania se numește „Luna Mediului” și face parte dintr-un proiect major, intitulat AMIC (Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate), ce include 12 acțiuni de implicare activă și voluntariat la nivelul așezării rurale.

Activitățile sunt derulate de Centrul Diecezan Caritas Iași în parteneriat cu Primăria Preutești și Școala Gimnazială Preutești.

Prima campanie se va desfășura vineri, 12 octombrie, cu participarea Școlilor din Arghira și Preutești, iar pe durata acestea vor fi plantați 500 de puieți de thuja și hibiscus. La sfârșitul lunii, pe 30 octombrie, va fi derulată a doua campanie, în cadrul căreia vor fi sădiți alți 500 de pomi tineri, cu sprijinul Școlii din Basarabi.

Activitățile prevăd acțiuni de ecologizare, plantare de copaci și manifestări sportive ce au ca scop angrenarea grupului țintă în acțiuni de voluntariat spre rezolvarea problemelor sociale și de mediu cu care se confruntă localitatea lor.

„Luna Mediului” va antrena în campania verde voluntari din rândul elevilor, părinților, profesorilor, dar alți membrii ai comunității care vor dori să se implice activ.

Printre obiectivele campaniei de mediu și ecologizare sunt dezvoltarea capacității de a relaționa cu mediul,  identificarea problemelor cu care se confruntă comunitatea, enunțarea soluțiilor de intervenție în vederea protejării mediului înconjurător, curățenia și amenajarea spațiului verde din jurul casei, a școlii, a comunității, educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului prin implicarea activă în acest program și crearea unei mişcări locale folosind puterea exemplului pentru alte localități.

Inițiatorii spun că prin organizarea acestor campanii își propun dezvoltarea motivației locuitorilor comunei Preutești pentru a cunoaște, ocroti și conserva mediul natural și totodată sensibilizarea actorilor locali cu privire la conceptul de dezvoltare durabilă.

Acțiunile de plantare copaci sunt orientate pe activități de voluntariat, pe durata celor 36 de luni destinate implementării proiectului AMIC.

Calendarul acțiunilor prevede două campanii anuale, toamna şi primăvara, iar pentru fiecare activitate vor fi implicate minim 700 de persoane.

ȘTIRI