Elevii, profesorii și primarul din Boroaia au sădit Stejarii UniriiRural

Elevii, profesorii și primarul din Boroaia au sădit Stejarii Unirii

       Accesări: 1730

Românii au marcat cum au știut mai bine ziua de 27 martie. Înfăptuirea Unirii ținutului Basarabiei cu România, acum exact 100 de ani, s-a dovedit prilejul perfect pentru organizarea unor activități inedite. Dacă la Cornu Luncii s-a semnat Declarația de Reunire, la Boroaia au fost sădiți Stejarii Unirii.

Un grup de copii, împreună cu profesorii lor, directoarea Lucia Moroșan și primarul Vasile Berariu au participat la plantarea arborilor care vor dăinui peste ani și ani.

Trei exemplare de stejari au fost plantați, în parcul din centrul comunei, aici unde se află noul complex statuar închinat eroilor din aceste . În tot acest timp, clopotele bisericilor din comuna Boroaia au bătut de mai multe ori, începând cu ora 14, în cinstea momentului centenar din 27 martie 2018.

Inițiativa aparține elevilor Școlii Gimnaziale „Vasile Tomegea” care și-au propus să marcheze momentul centenar printr-un gest aparent mărunt, dar de mare însemnătate sufletească. Totul s-a petrecut într-o ambianță frumoasă, de cântec, plantarea stejarilor desfășurându-se pe durata unui recital de cântece patriotice susținut de corul unității de învățământ.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Activitatea desfășurată marți deschide seria de manifestări incluse într-un program amplu, dedicat Marii Uniri, activități organizate de Primăria Comunei Boroaia, Școala Gimnazială „Vasile Tomegea” și bisericile ortodoxe din comunitatea locală.

„Astăzi, când se împlinește veacul de la Unirea Basarabiei cu România, am început practic seria manifestărilor centenare.”, a explicat primarul Vasile Berariu. „Inițiativa plantării stejarilor aparține elevilor Școlii „Vasile Tomegea” , ideea pe care atât eu cât și profesorii lor au primit-o cu multă satisfacție. Sentimentele lor sunt profunde și mă bucur că s-au gândit la această activitate.”

Alegerea speciei cât și numărul lor nu este una întâmplătoare.

Primarul Comunei Boroaia spune că primul stejar sădit reprezintă Basarabia, al doilea este România unită cu Basarabia, iar al treilea este România Mare.

În același timp, stejarul este considerat un arbore sacru în nenumărate tradiții, fiind învestit cu privilegiile supremei divinități cerești din pricină că atrage trăsnetul și simbolizează măreția. Este sinonim cu forța și longevitatea.

Donați de Ocolului Silvic Fălticeni, copacii plantați la centenarul Unirii Basarabiei cu România au fost dați prin „consemn” copiilor din comună care vor trebui să aibă grijă ca stejarii să crească mari, iar peste ani să-i predea mai departe în grija următoarei generații.

După acțiunea de plantare, elevii și cadrele didactice au participat la o activitate de informare susținută la Centrul de Documentare și Informare al școlii. Profesorul Marius Chirilă le-a prezentat etapele care au condus la unirea Basarabiei cu România, contextul istoric, documente și imagini din perioada respectivă, dar și personalitățile vremii care au hotărât revenirea ținutului de peste Prut la patria mamă.

Edilul Vasile Berariu spune că la Boroaia este pământ bun și este convins că, în comuna care a dat cei mai mulți generali din țară, Stejarii Unirii vor prinde suta de ani.

El a mai amintit că la ziua comunei, la sărbătoarea Înălțării Domnului, va fi sfințit Complexul Statuar din centrul comunei.

ȘTIRI