Elevii de la Școala Gimnazială “Ion Irimescu” au avut propriul lor Master ChefEducație

Elevii de la Școala Gimnazială “Ion Irimescu” au avut propriul lor Master Chef

       Accesări: 463

Școala Gimnazială „Ion Irimescu” a organizat la sfârșitul săptămânii trecute o activitate cu impact – MASTER CHEF JUNIOR „RESPONSIBLE EATING”.

Acțiunea s-a desfășurat vineri, 9 decembrie, în colaborare cu Asociația de Părinți a școlii.

Holul principal al instituției a devenit neîncăpător pentru cei prezenți: reprezentanți ai claselor primare, echipaje reprezentative ale claselor gimnaziale, părinți și bunici ai copiilor, invitați.

“Am avut onoarea ca la activitate să participe domnul primar al municipiului Fălticeni, prof. Cătălin Coman, din partea administrației pieții agroalimentare Fălticeni domnul Laurențiu Bălan, administratorul firmei S.C.Ama Fruct SRL – Petrea Amariei, administratorul firmei Delicon ProdImpex SRL – Cristi Constantin, medicul rezident Guligă Niculina și profesoara Anca Năstase”, ne-a informat prof. înv. primar Suliman Carmen, coordonatoarea proiectului.

Activitatea face parte din proiectul „MĂNÂNCĂ RESPONSABIL!” și a avut ca principale elemente: vizionarea unei prezentări PPT: „Ce înseamnă să mănânci responsabil? Despre activitățile școlii din anul școlar 2015/2016, în cadrul Proiectului Mănâncă Responsabil;  informarea participanților despre beneficiile consumului de alimente sănătoase și încurajarea consumului de alimente de la producătorii români, producători locali; prezentări ale specialiștilor în domeniu (invitații); concursul culinar cu produse sănătoase gătite fără foc;  alegerea rețetei câștigătoare, pentru clasele gimnaziale și a afișului câștigător, pentru clasele primare.

Directorul școlii, prof. Costică Parfenie, a prezentat pe scurt invitaților și participanților la această activitate, implicarea școlii în cadrul proiectului.

„Proiectul MĂNÂNCĂ RESPONSABIL este un proiect de responsabilitate socială prin care participanții vor înțelege de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative/ireversibile asupra unei importante părți a planetei noastre. În zilele noastre, producția de alimente contribuie mai mult la încălzirea globală decât toate mașinile, avioanele și trenurile luate la un loc, utilizează 70% din cantitatea de apă potabilă, dar conduce și la scăderea drastică a calității apei din cauza pesticidelor şi a folosirii fertilizatorilor, accelerează pierderea biodiversității, reprezintă unul dintre motoarele defrișării și deșertificării. Acestea sunt câteva dintre motivele care ar trebui să ne pună pe gânduri, să fim mai atenți când alegem ce urmează să mâncăm.”

Copiii au aflat cu această ocazie că achiziționarea produselor de la piață, de la fermă sau găsirea unui fermier care să aducă acasă alimente de calitate reprezintă o șansă în plus pentru a cunoaște metodele de producție și de a favoriza produsele organice.

Alegerea produselor din import pe baza etichetei oferă posibilitatea de a avea un impact mai mare asupra dietei noastre, a altor persoane și a mediului înconjurător.

Să cunoaştem fermierul care produce alimentele înseamnă, totodată, că putem reduce distanța dintre fermă și farfuria noastră! Fiecare dintre noi ar fi bine să afle răspunsurile la următoarele  întrebări: Ce mănânc? De unde provine mâncarea mea? Cum a fost produsă mâncarea mea? Cât de multă mâncare consum? Cât de multă mâncare risipesc? Care este impactul global al hranei mele?

Consum responsabil de alimente înseamnă a face alegeri conştiente cu privire la alimentele pe care le mâncăm, prin luarea în considerare a deciziilor privind aspectele referitoare la starea de sănătate, la problemele de mediu, politice, sociale, culturale și economice, care să fie în concordanţă cu nevoile de bază și reale ale tuturor şi să aibă, în același timp, un impact redus, benefic pentru viață şi pentru întărirea planetei dar și îmbunătățirea calității vieții, atât pentru un consumator individual, cât și pentru societate, în ansamblul său.

“Cu cât suntem mai aproape de fermieri, noi, consumatorii avem șansa să descoperim și să influențăm metodele prin care alimentele sunt produse și putem cere fermierilor să nu folo-sească fertilizatori sintetici și pesticide. Avem șansa să influențăm modelul de agricultură globală. Sistemul etichetării „biologic/organic” și „comerț echitabil” ajută la asigurarea unui salariu decent al muncitorilor”, a precizat prof. Suliman Carmen.

Invitații au făcut precizări pertinente privind alimentația responsabilă, în special a copiilor, alegeri care au repercusiuni pe termen lung asupra planetei:

Petrea Amariei i-a îndemnat pe copii să aleagă fructele din zonă, merele, atât de gustoase și sănătoase. El a felicitat școala pentru ideea zilelor în care la pauza de masă copiii au ca gustare un fruct autohton, de sezon și i-a invitat pe copii să viziteze livada în scopul familiarizării cu etapele de lucru.

La rândul său, Niculina Guligă, din perspectiva unui medic, a încurajat consumul de alimente autohtone: știm ce mâncăm, alegem mai sănătos și mai bine.

Cristi Constantin și-a prezentat produsele firmei sale: sucuri naturale din fructe și legume din zonă (mere, vișine, sfeclă, brad ș.a.) o alternativă sănătoasă în alimentație.

Reprezentantul Pieței Agroalimentare, Laurențiu Bălău, a reamintit faptul că piețele agroalimentare sunt obligate ca 40% dintre produse să fie asigurate de la producătorii locali. Ele le-a explicat celor prezenți că au posibilitatea să aleagă: eticheta albastră reprezintă produse de la producători, iar eticheta albă din altă parte.

Nu în cele din urmă, profesoara Anca Năstase i-a îndemnat pe părinți și pe copii să-și cultive singuri legumele și fructele având astfel nu numai satisfacția muncii cât și beneficiile directe: știm ce mâncăm pentru că știm ce-am cultivat, cum am cultivat.

În urma discuțiilor s-au conurat câteva concluzii de luat în seamă: să mâncăm mai puțin, dar mai bine; să alegem produse locale, de sezon și organice, dacă este posibil; să înlocuim mai des carnea cu vegetale; să alegem alimentele prietenoase cu omul şi mediul; să alegem o mai mare diversitate pentru hrana noastră; să ne ferim de uleiul de palmier; să oprim risipa de alimente.

Activitatea s-a finalizat cu premierea câștigătorilor, aceștia primind insigne, diplome, alte recompense materiale, dar și cu degustarea mult așteptată: din ceea ce au gătit elevii, din merele aduse de d-nul Amariei Petre și din sucul natural AROMA adus de d-nul Cristi Constantin.

„Noi, toți cei din această școală, elevi, părinți, bunici, cadre didactice, care ne-am implicat în acest proiect ne-am asumat eco-codul RESPONSABILI  PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ ȘI A PĂMÂNTULUI, de aceea încercăm să schimbăm spre bine ceea ce depinde de noi”, a concuziaonat coordonatoarea proiectului, prof.înv.primar Suliman Carmen.

ȘTIRI