Elevi suceveni medaliați cu aur și argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din UngariaEducație

Elevi suceveni medaliați cu aur și argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Ungaria

       Accesări: 791

Noi motive de mândrie și împlinire pentru profesorul fălticenean Petru Crăciun.

România a obținut 10 medalii (2 de aur, 4 de argint și 4 de bronz) în urma participării la cea de-a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, competiție care s-a desfășurat în perioada 2-10 august în Ungaria, la Balaton.  

Între performerii lotului național se află și doi suceveni, Paul Rebenciuc și David Corneliu Turturean, elevi ai Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava (pregătiți la fizică de profesorul Sorin Golda).

David Turturean, medaliat cu aur, a obținut cel mai bun rezultat din lume la proba de Planetariu.

Profesorul doctor Petru Crăciun este întrumătorul celor doi elevi, la Cercul de astronomie organizat la Palatul Copiilor Suceava.

Ceilalți opt elevi români care au adus medalii României sunt: Paul Rebenciuc – argint, Theodor Iosif – argint, Daniel Nicolae – argint, Cristian Ardelean – argint, Daria Hărăbor – bronz, Flavia Pascal – bronz, Vlad Roșca – bronz și Mihai Vasile – bronz.

Alături de profesorul Petru Crăciun, de coordonarea celor două echipe care au avut dreptul de a reprezenta România la competiția din Ungaria se ocupă și universitarul sucevean Cristian Pârghie (directorul Observatorului Astronomic din cadrul USV) și observatorul științific prof. Victor Păunescu.

Pregătirea premergătoare participării la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică s-a desfășurat la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava.

David Turturean

ȘTIRI