Elevi și profesori de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni prezenți la activitățile unor proiecte Erasmus+ în Spania și TurciaEducație

Elevi și profesori de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni prezenți la activitățile unor proiecte Erasmus+ în Spania și Turcia

       Accesări: 877

„Bună dimineața, Europa!” din Talavera de la Reina

În perioada 25-30 martie 2019, a avut loc a doua mobilitate de învăţare şi formare a unui grup de elevi și profesori de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, din cadrul proiectului parteneriat strategic Erasmus+ KA2, intitulat „Good Morning Europe!”, care se derulează in perioada 2018-2020, ne-a informat profesorul Ioan Caulea, responsabil al Comisiei de proiecte europene la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni.

Gazda reuniunii a fost Instituto de Educación Secundaria “Juan Antonio Castro“ din Talavera de la Reina, Spania.

Coordonatorul proiectului este Lycee Polivalent „Paul Serusier” din Carhaix-Plouguer, Franța, având ca parteneri și școlile Karşıyaka Lisesi, Izmir, Turcia, ITCG „E. Mattei”, Casamicciola Terme, Italia, IES “J.A. Castro“, Talavera de la Reina, Spania, Liceo Scienze Umane e Musicale “Sebastiano Satta”, Nuoro, Italia.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Acest proiect de parteneriat multilateral vizează realizarea unei rețele de creații radio. Elevii și profesorii vor trebui să comunice și să creeze împreună prin intermediul suportului radio. Clipurile sonore, rapoartele, interviurile, cântecele, sondajele și programele vor fi produse de elevii implicați în  proiect. Cele mai multe dintre școlile implicate în proiect sunt situate departe de principalele orașe europene, în regiunile periferice ale Europei, pe insule sau în zone rurale.

După prima mobilitate din cadrul proiectului, ce a avut loc la școala coordonatoare în noiembrie 2018, unde au participat șase elevi fălticeneni, în cea de-a doua mobilitate au participat patru elevi de clasa a IX-a (Andrada Mihalescu, Theodora Ștefănescu, Ștefan Stan și Nicholas Tudose), însoțiți în această inedită experiență educațională de profesorii coordonatori Daniela Anton, Alina Cristea și Ioan Caulea.

În cele 5 zile petrecute în spațiul iberic, elevii din cele 6 țări participante, au fost implicați în ateliere coordonate de profesioniști, ce au avut drept scop familiarizarea  participanților cu producția unei emisiuni radio. Elevii au avut ocazia să lucreze în echipe mixte şi să-şi dezvolte competenţele de creativitate și de comunicare în limba engleză.

Profesorii implicați  au lucrat împreună la programul activităților care vor avea loc atât în școlile de unde provin, cât și în următoarele întâlniri de proiect. De asemenea, profesorii au fost implicați în atelierele elevilor, fiind intervievați de către moderatori, astfel încât aceste produse să fie incluse în materialul audio final, care constituie rezultatul muncii colective a elevilor implicați în parteneriat.

Aceste activități au fost completate și cu vizite culturale atât în Talavera (un oraș în care trăiesc aproximativ 5000 de români), cât și în celebrul oraș turistic, încărcat de cultură, Toledo – o bijuterie arhitecturală, rod al confluenței culturilor creștină, mozaică și islamică.

Următoarea mobilitate va avea loc în luna mai în Nouro, Italia, unde alți șase elevi de la colegiul fălticenean vor continua activitățile din cadrul proiectului.

.

Building Equality Over Diversity

În perioada 24-30 Martie 2019, şase eleve ale Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni, coordonate de către profesorii Luminița Corbu şi I. Dănilă, au luat parte la activități în cadrul proiectului Erasmus+, cu tema ,,Building equality over diversity”.

Activitățile s-au desfăşurat în Turcia, oraşul Konya.

Timp de șase zile, delegația fălticeneană a avut ocazia să viziteze o multitudine de obiective turistice: moschei, muzee și bazaruri, şi să formeze prietenii de suflet atât cu elevii din Turcia, cât şi cu cei din Italia şi Spania. Elevii și profesorii au aflat multe lucruri despre valorile şi cultura acestor țări.

Excursia din Cappadocia s-a aflat printre activitățile preferate. Elevele au avut ocazia să exploreze peşterile, un castel al vechilor creștini şi să se bucure de o privelişte deosebită.

Un alt obiectiv care le va rămâne în memorie este Grădina Tropicală de Fluturi din Konya, Selçuklu.

În urma vizitelor la diferite fabrici, participanții au învățat cum se produc pastele, la fabrica Selva şi iaurtul specific turcesc “Ayran”, produs de cea mai mare firmă din Konya, Torku.

Gastronomia turcească este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite din întreaga lume, pidele aflându-se pe primul loc pe lista mâncărurilor favorite ale elevilor, iar ca desert nelipsita baclava și orezul cu lapte.

În ultima zi, delgația din Fălticeni a prezentat un proiect cu o temă destul de vastă, discutând despre diferite forme de toleranță şi subliniind problemele care pot apărea in lipsa acesteia.

Așa cum era de aşteptat, după o săptămâna plină de activități nemaipomenite şi de oameni frumoşi, despărțirea a fost cea mai grea parte.

Elevii s-au întors acasă cu o experiență deosebită, au deprins noi cunoștințe despre cultura occidentală și competențe de comunicare în limba engleză, ne-a informat profesoara Luminița Corbu.

ȘTIRI