Elevii din Fălticeni și Suceava beneficiază de formare profesională în domeniul tehnic în Spania și GermaniaEducație

Elevii din Fălticeni și Suceava beneficiază de formare profesională în domeniul tehnic în Spania și Germania

       Accesări: 765

Un grup de elevi din învățământul tehnic, din Fălticeni și Suceava, au participat, în perioada 5-18 mai 2019, la un schimb de experiență în Spania (în Granada).

Mobilitatea externă s-a desfășurat în cadrul proiectului “+ElectroEurocompetenţe Profesionale la elevi VET prin programul Erasmus+”, derulat prin Programul Erasmus+KA1-2018.

Proiectul este implementat la nivelul judetului Suceava în parteneriat intern și extern, coordonatorul de consorțiu fiind Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare/ASSED, care asigură managementul administrativ,  financiar și tehnic al proiectului, finanțat integral de către Comisia Europeană, pentru perioada de implementare 2018 -2020.

Prin proiect sunt prevăzute două mobilități externe de formare profesională, organizate în Granada –Spania (în anul 2019) și Karlsruhe – Germania (în anul 2020).

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Grupul este format din 30 de elevi selectați de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni , Colegiul Tehnic, „Petru Mușat”, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” din Suceava.

Activitățile proiectului răspund nevoii de formare profesională a elevilor din învătământul tehnic liceal, corelată cu nevoia de ocupare pe piața forței de muncă la nivel local și național cu specialiști din acest domeniu de calificare profesională.

Organizația de formare profesională pentru activitatea derulată în Spania a fost Fundacion Laboral de la Construccion, Granada.

Profesoara Olguța Popa, de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, coordonatoarea proiectului, ne-a informat că elevii au participat la activități teoretice, în urma cărora au acumulat noi cunoștințe de specialitate, dar mai ales au fost implicați în activități practic-aplicative, reușind să realizeze  circuite electrice, echipamente electrice, montaje de echipamente electronice,  echipamante pneumatice, aparate și echipamente automate, unele dintre aceste fiind utilizate în spațiul casnic, dar si în companii industriale.

De asemenea, elevii au realizat măsurători pentru parametrii tehnici, care asigură funcționarea optimă a acestora echipamente, folosind AMC de ultima generație și au folosit aplicații ale unor programe de proiectare în acest domeniu.

La finalul stagiului, elevii au primit din partea organizațiilor partenere aprecieri pozitive la evaluarea finală.

Certificatul Europass Mobility și Certificatul de participare, vor oferi acestor elevi o șansă în plus de a ocupa un loc de muncă în domeniu la finalizarea liceului, la nivel local cât și european.

“Pe langă experiența profesională, elevii au avut ocazia să admire frumusețea orașului Granada, cu obiectivele și valorile culturale unice în lume, cum ar fi complexul de palate si grădini al Alhambrei, cartierul Albaicín cu Mirador de San Nicolas, Catedrala Santa María de la Encarnación, Palacio de Carlos Quinto, Science Park.

Vizitele culturale istorice și turistice au continuat și în renumitul oras Malaga cu obiectivele sale culturale și istorice, elevii având chiar șansa de a simți plaja fierbinte scaldată de apele limpezi ale Mării Mediterane.

Toate acestea, vor rămâne pentru  elevii participanți, o frumoasă amintire și o lecție de viață de neuitat”, ne-a declarat coordonatorul de proiect, profesoara Olguța Popa.

ȘTIRI