Elevi de la patru colegii sucevene au participat la un program european de formare profesională în GermaniaEducație

Elevi de la patru colegii sucevene au participat la un program european de formare profesională în Germania

       Accesări: 84

Elevi de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni şi de la alte trei colegii din judeţul Suceava, au participat recent, în Germania, la un program de formare profesională în cadrul unui proiect privind cooperarea europeană pentru îmbunătățirea competențelor profesionale tehnice în proiectarea asistată de calculator 2D/3D CAD.

Proiectul este dezvoltat în cadrul Programului Erasmus+, 2014-2016, şi vine în sprijinul elevilor de liceu care doresc să devină buni specialiști în proiectarea asistată de calculator în domenii de specializare precum electronică, electromecanică, automatizări, mecatronică, etc.

Coordonatorul proiectului este prof. Olguţa Popa de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, iar ASSED Suceava joacă rol de coordonator de consorţiu, ceea ce a permis selectarea participanţilor din mai multe şcoli sucevene.

Cei 15 elevi, selectați în baza unui concurs, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni,  Colegiul Tehnic ”Petru Mușat”, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” și de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava, au parcurs programul de formare profesională oferit  la standarde europene de Centrul de formare profesională „Alfatraining” din Karlsruhe, Germania.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pentru elevii participanți la programul de formare profesională a fost o experientă unică, la care ar dori mereu să se întoarcă. În două săptămâni elevii au reușit să utilizeze programe de ultimă generație CAD, să elaboreze cu ușurință proiecte tehnice 2D și 3D, că comunice mai ușor în limba engleză, să viziteze și să afle multe lucruri despre istoria, cultura și tradițiile germane.

La sfârșitul celor două săptămâni de activități, elevii au participat la o probă de evaluare în baza căreia au obținut Certificatul  de competențe profesionale Europass Mobility și un Certificat de participare.

Rezultatele programulului de formare profesională se vor reflecta în creșterea performanțelor școlare, a motivației și a interesului elevilor de a participa și la alte programe de formare profesională, îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice și interculturale, dar mai ales se vor regăsi în activitatea profesională a viitorilor absolvenți, aceștia având șanse mai mari de ocupare a unui loc de muncă în domeniul pregătirii profesionale parcurse.

Astfel de proiecte sunt o șansă pentru elevi, de a-și îmbunătăți competențele profesionale și personale, iar experiența acumulată va fi valorificată, diseminată și multiplicată în unitățile școlare dar și în comunitatea locală, cu încredere și speranță că tot ceea ce s-a învățat acum, într- o zi va fi valorificat cu succes la un loc de muncă ocupat de acești elevi în țară sau în Europa”, consideră prof. Olguţa Popa, coordonatorul acestui proiect.

Proiectul, în valoare de 57.940 Euro, este susținut integral de Comisia Europeană, iar perioada de implementare va continua și anul viitor, când alţi 15 elevi vor participa la același program de formare profesională.

ȘTIRI