Eleva Alexandra Maxim din Fălticeni se numără printre premianții Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă desfășurată la MoscovaEducație

Eleva Alexandra Maxim din Fălticeni se numără printre premianții Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă desfășurată la Moscova

       Accesări: 165

În perioada 6-11 iunie 2014, Moscova a găzduit cea de a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Limba Rusă, care se desfăşoară o dată la 4 ani. Olimpiada s-a desfăşurat la Institutul de Stat de Limba Rusă „A.S. Puşkin”, cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei al Federaţiei Ruse şi sub egida Asociaţiei Internaţionale a Profesorilor de Limbă şi Literatură Rusă.

La Olimpiada din acest an au participat 216 de elevi din 30 de ţări: Austria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Republica Populară Chineză, Republica Socialistă Vietnam, Germania, Israel, Italia, Finlanda, Kazahstan, Kirghizia, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Tadjikistan, Muntenegru, Elveţia, Estonia, Macedonia, Coreea de Nord, Franţa.

Lotul naţional al olimpicilor din România a fost reprezentat de 18 elevi – 10 la limba rusă-modernă şi 8 la limba rusă – maternă, fiind condus de conf.dr. Axinia Crasovschi, prodecan la Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti, preşedinte al Asociaţiei Profesorilor de Limba şi Literatura Rusă din România, şi prof. metodist Alistarh Tamara de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Tulcea.

Examenele obligatorii la olimpiadă au însumat un  proiect pe o temă impusă, un examen de cultură şi civilizaţie rusă, un examen oral de înţelegere şi analiză a unui text, conform nivelelor de limbă din grila europeană. De asemenea, au fost organizate două concursuri facultative – interpretare creativă a unui text  şi discurs argumentativ pe teme impuse.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Lotul naţional olimpic al României a obţinut 21 de premii, cele mai multe în rândul echipelor naţionale participante: un Premiu de Excelenţă, cu punctaj maxim, şapte premii I, cinci premii II, trei premii III, un premiu I pentru concursul de interpretare creativă a unui text, un premiu II la concursul „Tânărul Orator”, un Premiu Special pentru „Cel mai Bun Răspuns” la examenul oral şi de analiză a textului.

Între laureaţii Olimpiadei Internaţionale de Limba  Rusă de la Moscova se află şi fălticeneanca Alexandra Maxim, elevă în clasa a XI – a la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, care a obţinut Premiul al III lea. Alexandra și-a făcut pregătirea pentru acest concurs cu profesoara Valentina Nazarov.

„Este o realizare pentru Alexandra, o încununare a dăruirii cu care în ultimii trei ani a participat la concursurile naţionale de limba rusă maternă, concursuri la care a obţinut menţiune şi locul trei.

Rezultatul este cu atât mai important pentru că Alexandra a intrat în lotul României după ce s-a desfăşurat perioada de pregătire de la Bucureşti, urmare a retragerii unor elevi.

Practic ea s-a pregătit acasă, a beneficiat de înţelegere din partea conduceri şcolii noastre şi am putut să recuperăm pregătirea utilizând siteul olimpiadei internaţionale. Am înţeles că în concurs, la proba orală, a avut parte de un subiect destul de greu, istoria Rusiei.

Mă bucur pentru Alexandra şi am la rândul meu, pe plan profesional, satifacţia reuşitei acestei eleve”, ne-a declarat profesoara Valentina Nazarov.

Alte două eleve din judeţul Suceava au obţinut premii pentru România: Premiul I – Mihaela Rotaru, clasa .a X-a, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret, Suceava; Premiul II la concursul „Tânărul Orator” –  Cristina Negrub, clasa .a XII-a, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret, Suceava.

La ceremoniile de deschidere, respectiv de premiere ale olimpiadei a participat ambasadorul României în Federaţia Rusă, domnul Vasile Soare, care i-a încurajat şi apoi felicitat pe olimpicii români pentru rezultatele remarcabile obţinute la cea de a XIII-a ediţie a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă de la Moscova.

Lotul naţional olimpic al României a fost invitat la 12 iunie la Ambasada României la Moscova, unde tinerii olimpici însoţiţi de profesorii îndrumători au fost felicitaţi de întregul colectiv al misiunii diplomatice, ambasadorul Vasile Soare apreciind aptitudinile de limba rusă şi buna pregătire a elevilor români, precum şi nivelul învăţământului din ţara noastră care au făcut ca olimpicii români să obţină cele mai multe premii la competiţia internaţională din capitala Federaţiei Ruse.

ȘTIRI