Eleva Cătălina Popa de la Școala Gimnazială ”Artur Gorovei” din Bunești s-a calificat la Olimpiada Națională de NeogreacăEducație

Eleva Cătălina Popa de la Școala Gimnazială ”Artur Gorovei” din Bunești s-a calificat la Olimpiada Națională de Neogreacă

       Accesări: 2470

Mediul rural nu duce lipsă de tinere valori. Școala Gimnazială ”Artur Gorovei” din Bunești are anul acesta un reprezentant la etapa finală din cadrul Olimpiadei Naționale de Neogreacă. Eleva Cătălina Popa va participa la sfârșitul lunii aprilie la competiția dedicată iubitorilor și cunoscătorilor de limbă greacă modernă.

Cătălina Popa este mândria școlii având în vedere faptul că este primul elev al unității de învățământ din Bunești care reușește să ajungă în ultimul act al unei olimpiade.

S-a descurcat la toate subiectele fazei județene, reușind să obțină nota 8.90. Eleva s-a înscris la nivelul B1, rezervat școlarilor cu un nivel mediu de cunoștințe.

Nu are un îndrumător, dar Cătălina Popa se autoinstruiește și se bizuie pe sprijinul profesoarei de limba română Alina Mocanu care i-a procurat programa, testele și subiectele de concurs din anii precedenți de la Olimpiada de Neogreacă.

Imprumutul Promotional de Sarbatori

Pentru Cătălina Popa urmează cel mai dificil examen de până acum, așa că ea studiază și revizuiește zilnic materia la limba greacă modernă, răsfoind caietele pe care le-a păstrat de pe vremea când învăța la școala din Grecia.

”La nivel național s-au centralizat toate rezultatele. Tezele au fost corectate la București la un liceu de specialitate.”, ne-a declarat profesoara Alina Mocanu. ”După centralizarea rezultatelor s-a decis ca la națională să participe toți elevii care au luat note mai mari de 8.50. Eleva noastră avea o notă mai mare, reușind să se califice la etapa națională.”

Eleva Școlii Gimnaziale ”Artur Gorovei” s-a născut în Grecia, unde și-a petrecut copilăria până la vârsta de 13 ani.

De anul trecut locuiește în satul Podeni, aflat la câțiva kilometri de Bunești. Vorbește fluent limba greacă și este cea mai bună elevă la învățătură din clasă. Concursul școlar s-a dovedit o bagatelă pentru Cătălina Popa care spune că subiectele au fost ușoare.

”Meritul este în totalitate al ei. Era păcat să nu exploatăm acest lucru după atâția ani petrecuți în Grecia.”, explică profesoara Mocanu. ”Ea va concura la nivel național cu elevi din unități de specialitate unde se predă în limba greacă. Cătălina este un copil foarte bun, are doar un an de când este aici, în România, și este deja fruntașă la învățătură.”

Participarea la olimpiadă s-a făcut la recomandarea unui inspector școlar care a îndemnat-o pe Cătălina să-și valorifice cunoștințele acumulate până în prezent.

Faza națională va avea loc în perioada 23 – 25 aprilie 2016 la Iași.

Până atunci Cătălina Popa, elevă aflată în anul terminal al ciclului gimnazial, se pregătește temeinic pentru Olimpiada Națională. Ea va concura pentru primul loc cu elevi români, dar și de origine greacă, ce studiază în țara noastră, în școli ale comunităților elene.

”Îmi doresc un rezultat frumos.”, ne-a declarat eleva olimpică. ”Sper să pot obține un premiu pentru mine și pentru prestigiul școlii. Sper măcar la un loc trei. Mă bucur mult că pot participa la olimpiadă.”

Din lotul județului Suceava mai fac parte alți doi elevi, care iau parte la întrecere pe secțiuni diferite. Anul acesta, la competiția națională vor fi prezenți 130 de elevi din peste 20 de județe.

În funcție de rezultat, Cătălina Popa poate participa mai departe la Olimpiada Internațională de Neogreacă ce se va desfășura la București. Selecția lotului la etapa internațională vizează clasamentul final de la etapa națională. Se califică primii trei elevi de la fiecare secțiune.

Olimpiada de limba neogreacă se desfășoară pe niveluri de competență lingvistică şi pe categorii de vârstă: Nivelul A (începători), organizat pe două categorii de vârstă: A1 (8-13 ani) și A2 (14-18 ani), Nivelul B (mediu) – B1 și B2,  Nivelul C (avansați).

Competiția are o singură probă scrisă, cu durata de 3 ore, pentru toate nivelurile de competență de comunicare și categoriile de vârstă.

Olimpiada națională este organizată de Ministerul Educației Naționale, ISJ Iași, cu sprijinul Uniunii Elene din România.

ȘTIRI